Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

Meer dan een veredelaar: De Ruiter Innovations B.V.

Voormalig familiebedrijf krijgt Koninklijk predikaat

Door Joep Derksen

ROZEN – Het was groot en verrassend nieuws op zowel de Trade Fair Aalsmeer en de IFTF show in Vijfhuizen; na vele jaren introduceerde De Ruiter haar nieuwe huisstijl. Én werd bekend gemaakt dat het bedrijf zich voortaan 'Koninklijke De Ruiter Innovations B.V.' mag noemen. Inderdaad; een koninklijk predicaat voor het bedrijf dat al ruim honderd jaar bestaat.

Met gepaste trots vertellen CEO Henk de Groot en Örjan Hulshof, International Sales and Marketing Manager, over de eer die hun te beurt is gevallen. 'Dit is niet alleen een onderscheiding voor De Ruiter, maar een erkenning voor de hele branche', zo laat De Groot weten. Hij geeft toe, dat het predikaat 'Koninklijk' hem meer doet, dan hij van tevoren had gedacht.' Het is toch een goedkeuring van de koning'. En dat komt ook door de manier waarop ieder bedrijf minutieus onderzocht wordt in zowel binnen- als buitenland. 'Ze screenen je intens en kijken hoe je in de markt staat. Ze lichten je doopceel volledig; het leek wel de KGB.' Maar De Ruiter doorstond dit onderzoek met glans. De Groot: 'Ik had niet verwacht dat het mij zo veel deed. Ik ben nogal van 'Doe maar gewoon”.'

Maar waarom heeft het bedrijf dit Koninklijk predikaat dan aangevraagd? De CEO reageert stellig: 'Het is een erkenning voor de mensen die hier werken, in deze moeilijke tijd. Zeker in de tuinbouwbranche heb je dingen nodig die positief en een opsteker voor onze branche zijn. Mensen praten elkaar de put in met verhalen over ziektes, prijzen, afzet en de veiling. Positieve punten helpen mee.' Het bedrijf gaat het woord 'Koninklijk' ook vol trots uitdragen in haar communicatie naar anderen. Zo wordt de huiskleur aangepast tot Koninklijk blauw. 'We gaan met de kleuren terug naar de jaren '90 toen De Ruiter deze kleuren ook gebruikte. Maar we gaan vooruit met de uitdagingen die ons staan te wachten. Onze betrouwbaarheid en initiatieven om samen te werken blijft als altijd doorgaan', aldus Hulshof. En De Groot vult lachend aan: 'Maar natuurlijk hopen we wel dat ze ons in de branche 'Royalty' gaan noemen. Dan kunnen we ook royalties blijven innen.'

Historie

De Ruiter is een familiebedrijf dat al meer dan honder jaar bestaat. Ooit opgericht door 'opa' Gerrit de Ruiter en daarna voorgezet door zijn twee zonen Gijs en Leen. Ze werden hierbij ondersteund door hun neef Chris. In de beginjaren hield De Ruiter zich bezig met struikhandel, maar door de jaren heen verplaatsten de activiteiten zich naar het veredelen van alle types rozen. Eind jaren '80 van de vorige eeuw begon De Ruiter samen te werken met Anton Pouw Kwekerijen. De Ruiter ; Pouw was een begrip.

Met het naderen van de pensioenjaren wilden de toenmalige eigenaren zorgen voor een zo goed mogelijke toekomst voor De Ruiter. Hoewel Pouw Rozen bv niet de meeste pecunia's bood, werd gekozen voor de goede chemie tussen De Ruiter en Pouw. De Ruiter maakte sinds de jaren '90 een enorme groei door in zowel binnen- als buitenland. Het bedrijf werd trendsettend op vele gebieden en zette als één van de eersten een agentschap, maar ook testgebieden op in het buitenland. Baanbrekend waren ook de testen op diverse gebieden en met diverse productiesystemen van rassen. Furore maakte het bedrijf met het organiseren van nationale en internationale open dagen voor zowel telers als handelsbedrijven.

Wereldwijd

Inmiddels is De Ruiter met haar snijrozen, trosrozen, potrozen (binnen en buiten), tuinrozen en hypericum (zowel pot als snij) overal op de wereld actief, van Ecuador tot Kenia en van Amerika tot China. In die gebieden worden de verschillende rozen speciaal getest. 'Dat kost nogal wat, maar een veredelaar investeert in de toekomst', aldus De Groot. We zijn een amoebe-organisatie met een platte organisatiestructuur en passen ons heel snel aan de omgeving aan. Daarom hebben we meer dan honderd jaar overleefd en zijn we niet alleen een veredelaar, maar ook zien de bedrijven in de keten ons als een partner.'

Als moderne speler voor de toekomst is De Ruiter constant aan het innoveren. Het bedrijf wil haar slogan 'Creating Flower Business' daadwerkelijk in de gehele keten gebruiken door zowel voorwaartse als achterwaartse integratie. De Ruiter ziet voor de toekomst de rol als traditionele veredelaar verdwijnen. Het emotionele aspect zal minder worden en overgenomen worden door het rationele aspect. Daarom is De Ruiter constant de keten aan het aftasten. De onderneming probeert de ontwikkelingen in het buitenland die ze zien, te gebruiken voor haar verdere toekomst. De Ruiter is klaar voor de toekomst, gesteund door het Koninklijk Besluit!

Koninklijke De Ruiter Innovations B.V, Meerlandenweg 55 Amstelveen, T: 020 643 6516, W: www.deruiter.com.