Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 november 2015

Nieuwe partij: Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Twee jaar geleden kwam vanuit het niets een nieuwe politieke partij opzetten; Noordwijk Zelfstandig. Na een keiharde verkiezingscampagne, waarbij de partij zich afzette tegen het politieke establishment kwam Noordwijk Zelfstandig (NZ) met twee zetels in de gemeenteraad. Deze week maakte de partij bekend dat de 'krachten gebundeld' worden met de coalitiepartij Lijst Salman Noordwijk (LSN). De nieuwe naam?: Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig.

Volgens LSN en NZ is samenwerking tussen de twee partijen gunstig voor 'de Noordwijkse burger'. Gehoopt wordt dat er 'een betere samenwerking binnen de gehele gemeenteraad' ontstaat. De twee partijen hebben veel gemeenschappelijks, zo vinden ze zelf. Bijvoorbeeld waar het gaat om een woningbouwwens voor jongeren, veiligheid en dat initiatieven voor een beter dorp vanuit het dorp zelf moeten komen. 'Wij zijn er voor de Noordwijker', zo stellen fractievoorzitters Peter van Bockhove (LSN) en Stephanie van den Bergh (NZ). Haar collega-fractiegenoot Nathalie Barnhoorn is niet blij met het opheffen van Noordwijk Zelfstandig en is haar eigen partij begonnen: Fractie Barnhoorn.

In eerste instantie ontkende Van den Bergh nog, dat zij onderdeel wordt van de nieuwe partij. 'Als bestuur en fractie gaan we samenwerken met Lijst Salman.' Maar daarna gaf ze toe dat ze geen fractievoorzitter meer is; dat blijft Van Bockhove dus ook voor de nieuwe fusiepartij. Er zullen kiezers zijn die spreken over kiezersbedrog. Van den Bergh is het hier niet mee eens: 'Het is nog niet eerder vertoond dat oppositie en coalitie op deze manier een brug slaan. We blijven ons oppositiegeluid laten horen binnen Lijst Salman.' Maar ieder raadslid mag al zeggen wat hij wil. Wat is daar anders aan? Ze is even stil. 'Hoe moet ik dat uitleggen? Ik weet het niet.'

Dat Van den Bergh geen fractievoorzitter meer is, vindt ze niet erg: 'Ik heb nog een baan en nog twee jonge kinderen. Die combinatie met het fractievoorzitterschap valt me best wel zwaar. Ik probeer te roeien met de riemen die ik heb. Nu kan ik me meer gaan specialiseren.' Van Bockhove laat weten dat de eerste initiatieven voor de fusie zijn genomen door de besturen van de beide partijen. 'We zijn geen slachtoffer of patiënt, maar zijn de laatste weken gevraagd om politiek af te stemmen of er problemen zijn.'

Hij begrijpt de problemen waar Van den Bergh mee zat: 'Het is heel lastig voor een heel kleine fractie om het te händelen. Je kunt zeggen dat je er mee stopt. Maar wij vinden met z'n allen dat deze mevrouw heel goed bezig is. Ze let op, ze leest de stukken en laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Het is jammer dat zo'n mevrouw verloren zou gaan voor de politiek.' Van Bockhove was verrast door het nieuws dat maar de halve fractie overstapt en dat Barnhoorn haar eigen splinterpartij begint. 'Wij wisten ook niet dat zij voor haarzelf zou beginnen. Dat was totaal onverwacht.' Enkele weken maakte Bernadet Smit bekend dat zij afscheid zou nemen van Lijst Salman Noordwijk. Ze bevestigt, dat dit puur vanwege privé-omstandigheden was; op dat moment speelden de onderhandelingen met Noordwijk Zelfstandig nog niet.