Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2016

Column

Afscheid

En dan denk je dat je als politiek verslaggever de eerste week van januari nog even rustig aan kunt doen. Afgezien natuurlijk van alle nieuwjaarsborrels die je moet bezoeken. Vorige week woensdag was de gemeentelijke nieuwjaarsborrel van Kaag en Braassem. Een keurig evenement, de beste wensen werden uitgedeeld, vrijwilligers werden in het zonnetje gezet en de burgemeester hield een nieuwjaarsspeech.

Maar één van de aanwezigen hield een groot geheim voor zich. Wethouder Harry van Schooten schudde tientallen handen en velen wensten hem een goed politiek 2016 toe. Hij nam die wensuitingen allemaal met een lach in ontvangst, maar wist zelf al beter. De volgende dag werd het nieuws wereldkundig gemaakt: Harry van Schooten stopt per 15 februari met zijn wethouderschap vanwege gezondheidsproblemen.

Tijdens een interview over zijn vertrek sprak Van Schooten hier openhartig over en dat siert hem. Hij wilde hier ook de geruchten mee ontkrachten, dat er andere redenen waren voor zijn voortijdige afscheid. Immers, Van Schooten had wel voor vier jaren als wethouder getekend. En hij had het de afgelopen maanden zeker niet gemakkelijk gehad. Hij ontsnapte in oktober nipt aan een motie van treurnis over het raadsvoorstel Floraweg en het CDA liet in november weten dat het geduld met de wethouder op was, omdat de zienswijze van het college over de Ripse Schans met drie maanden werd uitgesteld. In december zat Van Schooten tegenover zijn hele fractie en verdedigde hij vurig de omgevingsvergunning van een ligboxenstal aan de A. de Graafflaan 31. De gemeenteraadsleden van zijn partij nemen echter een heel ander standpunt in.

Kortom, genoeg voer voor speculatie dat Van Schooten genoodzaakt was om op te stappen en de eer aan zichzelf te houden. Maar naar aanleiding van het gesprek met de binnenkort oud-wethouder neem ik aan dat hij de waarheid sprak en dat het inderdaad de medische omstandigheden zijn waardoor hij afscheid neemt. Hij gaf tevens aan af te zien van een plek in de gemeenteraad, mocht het zo zijn dat een SVKB-raadslid wethouder wordt. Vanuit deze column, waarde columnlezer, wens ik Van Schooten het beste en een voorspoedig herstel toe.


Joep Derksen