Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2016

Nieuwe prioriteiten handhaving

JOEP DERKSEN

LISSE – De gemeente richt zich waar het gaat om de veiligheid de komende jaren op een viertal prioriteiten. Het gaat dan om: Jeugd, alcohol en drugs, Zorg en veiligheid, Handhavingsprioriteiten en Georganiseerde criminaliteit. Deze mededeling deed burgemeester Lies Spruit dinsdag 19 januari.

'Eens in de drie jaar moet de gemeenteraad de nieuwe prioriteiten van het veiligheidsbeleid vaststellen', zo liet Spruit weten. Enkele oude prioriteiten komen op het tweede plan te staan. Dan gaat het onder meer om evenementen en veiligheidsmaatregelen tegen woninginbraken. Spruit: 'Dat komt wel voor, maar is niet erger dan elders.'

Maar waar het gaat om de veiligheid voor de jeugd, wil de gemeente extra activiteiten opzetten. 'We proberen een verdiepingsslag te maken waar het gaat om drugsgebruik. Uit politiecijfers blijkt, dat kinderen in Lisse minder drugs gebruiken dan elders. Maar we gaan dat verder uitzoeken of dat ook zo is. We denken niet dat extacyteelt veel voorkomt, maar we moeten wel onze ogen open houden. We willen een waterbedeffect voorkomen. Dus als er ergens een wietplantage wordt gezien en leeggehaald, dan vinden we dat de eigenaar beter had moeten opletten. Het gevolg is dat dit pand een half jaar gesloten wordt.'


Ook gaat de gemeente zich extra bezig houden met zorg en veiligheid. Spruit: 'Steeds meer mensen die anders in een instelling woonden, moeten thuis blijven wonen. Daar is op zich niets mis mee. Maar op gegeven moment merk je dat mensen die thuis wonen toch amok maken in de omgeving. We moeten hier extra aandacht aan besteden om dat weer zo goed mogelijk te regelen.' De inzet van een 'psychoambulance' (een ambulance voor mensen met psychische problemen, JD) wordt overwogen. Ook wordt in kaart gebracht waar kwetsbare inwoners wonen. Een andere prioriteit is de zogeheten 'Ondermijning'. De onderwereld gebruikt het zwart verdiende geld om hiermee woningen en legale activiteiten te financieren. Om dat tegen te gaan, wil de gemeente samenwerken met allerlei instanties.