Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2016

Raad moet zich uitlaten over koopzondagen

JOEP DERKSEN

LISSE – De gemeenteraad gaat zich binnenkort uitspreken of de huidige regeling van zondagsopenstelling ook blijft bestaan. Dit is het gevolg van een coalitieafspraak die in 2014 gemaakt is. De SGP/ChristenUnie wil als coalitiepartner, dat de koopzondagen heroverwogen zouden worden. Het onderzoeksbureau I&O Research heeft onderzocht hoe succesvol de koopzondagen zijn. Het blijkt, dat door tegenwerking van een minderheid van de winkeliers, de koopzondagen niet zo succesvol zijn als had gekund.

Inwoners van Lisse en bezoekers uit omliggende gemeenten zijn over het algemeen zeer positief over de koopzondagen. Bijna driekwart van de Lissenaren gaat op zondag wel eens winkelen en/of boodschappen doen. Lissenaren bezoeken de koopzondag voornamelijk gericht omdat ze iets nodig hebben of omdat ze op andere dagen minder tijd hebben. Volgens het onderzoek wordt 'gezellig winkelen' minder vaak genoemd. 'Dit hangt mogelijk mede samen met het verschil in openingsfrequentie van enkele supermarkten (elke zondag) en winkels in het centrum van Lisse (eens per maand).' Hoewel alle winkels iedere zondag open mogen zijn, is er in de praktijk alleen op de laatste zondag van iedere maand een koopzondag in Lisse. Maar ondernemers die hechten aan de christelijke rustdag weigeren hun collega-ondernemers te steunen om zo meer bezoekers naar het centrum te trekken.

Ruim tweederde van de winkeliers die aan het onderzoek hebben deelgenomen, maakt gebruik van de mogelijkheid om open te gaan op zondag. Ook is de grootste groep winkeliers tevreden over het aantal zondagen dat ze hun winkel mogen openen. Opvallend is dat zelfstandige winkeliers die op zondag open zijn, wel positiever zijn over hun algemene ervaring met de zondagopenstelling van hun winkel dan de winkeliers van ketenwinkels. Mogelijke verklaring hiervoor is dat de ketenwinkels graag meer collectiviteit in de openstelling en minder versnippering zien. De supermarkten zijn echter iedere zondag open en worden ook goed bezocht. Bijna de helft van alle ondernemers die op de zondag de deur open doen, noteert een omzetstijging en vindt dat hiermee een betere service wordt gegeven aan de consumenten. Maar een ongeveer even groot aantal stelt dat hun omzet niet omhoog gaat.



Wethouder Cees Ruigrok stelde dinsdag 19 januari: 'Naar aanleiding van deze enquete willen we de raad voorstellen om over de koopzondagen te debatteren met drie stellingen: Voortzetten van de huidige situatie, Het aantal zondagen beperken en Niet langer toestaan dat winkels niet langer op zondag open gaan.' Geen enkele partij is hierbij gebonden aan een coalitieakkoord. De gemeenteraadsleden zijn vrij om iets over dit onderwerp te vinden.