Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 februari 2016

Column

Regelzucht

Doordat landelijk zorgaanbieders aan allerlei verschillende administratieve regeltjes moeten voldoen, stijgen hun kosten hiervoor enorm. En het geld dat aan deze bureaucratie op gaat, kan niet worden besteedt aan de mensen die de zorg nodig hebben. Ook de inwoners van Kaag en Braassem hebben hier mee te maken, zo blijkt uit ambtelijke stukken.

De medewerkers van grote zorgaanbieders helpen inwoners in allerlei verschillende dorpen en steden. Maar iedere gemeente heeft weer zijn eigen regeltjes en vereisten waaraan de zorgaanbieders moeten voldoen. Allerlei formulieren moeten op de juiste manier worden ingevuld; als dat niet gebeurt, kan de zorgaanbieder fluiten naar het geld. Verschillende gemeenten en andere overheidsinstanties hebben ook weer allerlei verschillende formulieren en om dat allemaal goed af te handelen, zijn de zorgaanbieders veel mensuren, tijd en geld kwijt.

'Voor de landelijk opererende zorgaanbieders leiden de verschillende contracten en controleprotocollen ertoe dat zij bij naleving daarvan hoge administratieve lasten en onevenredig hoge kosten voor de accountantscontrole dragen. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor de begeleiding van jeugdigen', zo valt dan ook te lezen in een ambtelijk rapport.

Sinds 2015, de start van de drie decentralisaties, zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van onder meer de Jeugdzorg. Wethouder Yvonne Peters 'onderschrijft niet' dat mensen minder zorg krijgen, doordat de bureaucratische kosten veel hoger zijn. Ze stelt na enig aandringen van mijn kant: 'We hebben te maken met de heel snelle invoering van de decentralisatie. We hebben ons hard ingezet om de zorg voort te zetten. In elke vorm van dienstverlening zit een vorm van overhead en kosten. We moeten kijken of wij als gemeenten en accountants teveel vragen van de zorgaanbieders.'

En zo hoort het ook, waarde columnlezer. Het is natuurlijk bizar en absurd, dat gemeenten de mond vol hebben van participatie en samenwerking. Maar waar het gaat om het op één uniforme manier invullen van zorgformulieren blijkt dat opeens niet mogelijk te zijn. Dat is onacceptabel. Bureaucratische regelzucht is sowieso al een verschrikkelijk iets, maar als dat ook nog ten koste gaat van de zorg voor de inwoners, is het ronduit crimineel.


Joep Derksen