Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2016

Hopen op een goed resultaat

Geen zekerheid over succes Economische Agenda

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – De politici zijn nog niet allemaal overtuigd van het rapport 'Economische Agenda Duin- en Bollenstreek'. Fractievoorzitter Van Egmond (GroenLinks) noemde het schrijfsel zelfs 'luchtfietserij'. Volgens hem wordt er wel van alles beweerd in het document, maar ontbreekt de onderbouwing. Dit onderwerp werd donderdag 14 april behandeld tijdens de commissievergadering.

De 'Economische Agenda' is opgesteld, om er voor te zorgen dat de economie in de Bollenstreek weer aantrekt. Dat moet met nieuwe projecten gebeuren, waaronder het realiseren van een haven in Katwijk, het verder ontwikkelen van 'space' gerelateerde bedrijfsactiviteiten of het ondersteunen van werkzaamheden op het gebied van gezondheid.

Van Egmond (GroenLinks) bleek niet onder de indruk en stelde: 'Wie niet durft te dromen, is geen realist. De schrijvers van dit document hebben zich die gedachtegang ter harte genomen. Het dromen is gelukt, maar de feiten zijn te mager onderbouwd. Dit is luchtfietserij. De gemaakte keuzes zijn nauwelijks onderbouwd. Waarop is gebaseerd dat er een grote overloop komt van mensen uit Amsterdam en Den Haag richting onze regio? Wat zijn de cijfers over het oplopende banenverlies?'

Wethouder Verheijen kon deze gegevens niet geven, maar stelde dat er door de jaren heen 'meters papier' zijn opgesteld, op basis waarvan de economische agenda is opgesteld. Van Egmond kreeg ook de wind van voren van een aantal commissieleden. Van Rijn (BBH) vond dat de GroenLinks-fractievoorzitter 'heel erg door de bocht' ging. 'We zijn met veel partijen bezig geweest. Het is niet netjes om het zo af te doen.' En fractievoorzitter Van Dijk (PvdA) vond: 'Er liggen genoeg rapporten. Er lijkt draagvlak voor deze projecten te zijn. Laten we nu aan de slag gaan en hopen op een positief resultaat.'


Wethouder Verheijen benadrukte ook nog eens, dat er tempo gemaakt moet worden. Hij prees Katwijk, dat zij ook meedenken met de Economische Agenda voor de Bollenstreek en vond dat nieuwe kansen gegrepen moeten worden. Bijvoorbeeld op gebieden als duurzaamheid en de farmaceutische industrie. Toch kon hij niet iedereen op stel en sprong overtuigen. Meerdere partijen gaven aan, dit onderwerp tijdens de gemeenteraadsvergadering verder te willen bespreken.