Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Gemeente Nieuwkoop niet welkom

JOEP DERKSEN

Nieuwkoop > De gemeenteraad maakt zich ernstig zorgen over de fors oplopende tekorten van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Volgens het college van burgemeester en wethouders zijn 'ingrijpende maatregelen' nodig. Gekeken wordt of de Omgevingsdienst moet worden opgeheven, of dat er een fusie moet komen met een andere omgevingsdienst. De gemeente is echter niet van plan om meer geld uit te geven aan de ODWH. De komende jaren wordt het aantal gevraagde adviesuren voor bouwprojecten bij de ODWH namelijk beperkt.

Het liefst was de gemeente Nieuwkoop vorig jaar al overgestapt naar de Omgevingsdienst Midden-Holland, zo liet burgemeester Frans Buijserd donderdag 26 mei weten. Maar Nieuwkoop was als het stille, bebrilde meisje in het hoekje van de discotheek: 'Ze hadden ons liever niet', zo moest Buijserd erkennen. Nieuwkoop kreeg de opdracht om eerst maar de problemen met de ODWH op te lossen. De gemeente blijft dus noodgedwongen gebonden aan de ODWH. Over de mogelijke oplossingen informeerde Buijserd: 'Niemand neemt (op dit moment, JD) serieus dat de ODWH wordt opgeheven, maar wel kijken we naar de mogelijkheid van een fusie of een sterke samenwerking.'


Maar niet iedere samenwerking of fusie hoeft ook goedkoper te zijn. Zo berekent de omgevingsdienst Haaglanden veel meer geld voor haar diensten. Haar evenknie Kennemerland (in Noord-Holland) gaat juist uit van lagere uurlonen. Raadslid Dors maakte zich zorgen en vergeleek de situatie bij de ODWH op de financiële malaise bij de Sociale Werkplaats Alphen (SWA). Hij gaf aan: 'Dit lijkt op een SWAtje. Het is triest vast te stellen dat het niet goed gaat met de ODWH.'Alle partijen stemden er mee in om te kijken wat de beste toekomstmogelijkheden voor de ODWH zijn.