Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Op weg naar Utopia

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Met het vaststellen van het sociaal domeinplan 'Met elkaar, voor elkaar', moeten de utopische dromen van het college van burgemeester en wethouders uitkomen. Een gemeente, waarin de inwoners financieel onafhankelijk zijn, iedereen meedoet en alle inwoners een gezonde leefstijl hebben. Waar mantelzorgers ondersteund worden en jongeren zich allemaal goed ontwikkelen.

Maar vorige week liet raadslid Pasterkamp (PrO) weten, dat de praktijk nog wel eens weerbarstiger kan zijn: 'Veel oudere mensen zijn eenzaam, omdat hun netwerk uitgestorven is.' Haar collega Zwart (VVD) wilde niet dat zij als inwoner in een keurslijf wordt gedrongen: 'Ik ben helemaal voor de participatiesamenleving, maar niet als de overheid mij die gaat opdringen.' Maar blijkbaar gelden voor andere inwoners andere normen, want direct daarna stelde Zwart: '44% van de mensen met een uitkering doen geen vrijwilligerswerk. Hoe kan de gemeente die mensen stimuleren om een zogenaamd vrijwillige bijdrage te leveren?'

Ook raadslid Bus (D66) twijfelde aan het succes van de plannen van het college: 'Ik mis het gevoel dat we een echte doorbraak bereiken en dat het écht beter gaat worden.' Maar Van Dillen (CDA) was erg enthousiast. Ze liet weten, dat ze blij is dat er extra geld wordt uitgetrokken voor preventie. Wel waarschuwde ze: 'Maar hoe gaan wij de inwoners ondersteunen. We moeten niet de vrijwilligers gaan uitputten door alles bij hen neer te leggen.'


Wethouder Jos Roeffen (LO) reageerde onder meer op de opmerking van Zwart over werklozen die vrijwilligerswerk moeten gaan doen. 'We zien die mensen tenminste drie keer per jaar. Dan hebben we de mogelijkheid om met die mensen in gesprek te gaan, om te kijken waar ze mogelijkheden zien om zich via vrijwilligerswerk ten dienste te stellen voor de samenleving.' Hij daagde de raadsleden uit om in een motie aan te geven of het college meer moet doen op het gebied van preventie.