Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Pervers systeem doet Omgevingsdienst de das om

Joep Derksen

Nieuwkoop > De toekomst van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) ziet er slecht uit. Nu de gemeente Alphen aan den Rijn is overgestapt naar de Omgevingsdienst Midden-Holland, blijken de kosten gierend uit de klauwen te lopen. De resterende gemeenten die van de ODWH gebruik maken, moeten drastische maatregelen nemen. Een fusie of zelfs het opheffen van de ODWH wordt overwogen. Burgemeester Frans Buijserd verstrekte donderdag 12 mei meer informatie.

De Omgevingsdienst behandeld vragen over onder meer milieuvergunningen en bouwtaken. Maar van de diensten van de Omgevingsdienst wordt steeds minder gebruik gemaakt. Waar het gaat om de bouwtaken, bijvoorbeeld, is het alleen de gemeente Noordwijk die de taken daarvan bij de ODWH heeft ondergebracht. Een van de redenen waarom de animo voor de diensten zo laag is bij de gemeente komt door een 'pervers systeem', zo informeerde Buijserd.

Hij stelde: 'Er is een heel pervers systeem: als je als gemeente meer taken naar de ODWH wilt brengen, betaal je 150% van het uurloon. Daar word je dus voor gestraft. Dus gaan gemeenten veel minder taken naar de Omgevingsdienst toe brengen. Dat is goedkoper en het gaat vlotter, want nu duurt de dienstverlening heel lang en bovendien is het heel duur.'


De gemeenten die zijn aangesloten bij de ODWH zijn nu driftig op zoek naar een oplossing. De burgemeester liet weten, waar aan gedacht wordt. 'De Omgevingsdienst zou kunnen fuseren, maar de Omgevingsdienst Midden-Holland wil dat niet. En de Omgevingsdienst Haaglanden berekent een uurloon van 94 euro, terwijl wij nu 81 euro betalen. We hebben gekeken naar Kennemerland; die zijn goedkoper. Ook kijken we of we de bedrijfsvoering bij SP71 (Servicepunt 71, JD) kunnen neerleggen. Ook kwam de gedachte dat we de ODWH misschien wel moeten opheffen en we ons met z'n allen verdelen. Dat zie ik nu nog niet gebeuren, want dat heeft nogal wat consequenties.'