Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2016

Stichting Kringloop Centrum Bollenstreek doneert 10.000 euro aan KiKa

JOEP DERKSEN

LISSE – De Stichting Kringloop Centrum Bollenstreek werd pas eind 2012 opgericht door Marco Blonk. In de notulen heeft hij laten opnemen, dat eventuele opbrengsten van deze stichting zouden gaan naar de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De afgelopen jaren doneerde de stichting al 3.150 euro en 5.250 euro, maar zaterdag 30 april werd een nieuwe mijlpaal genoteerd. KiKa-ambassadeur Fien Eveleens kreeg een cheque in handen van maar liefst 10.000 euro!

'KiKa is ons hoofddoel', aldus Kringloopbedrijfleidster Cathy Vreeken, 'maar daarnaast schenken we ook kleinere bedragen aan andere goede doelen. Bovendien zijn we als organisatie ook heel sociaal bezig. We vangen mensen met een beperking op, maar ook autistische inwoners en statushouders die we helpen om in te burgeren.'

De man die het allemaal begon heeft zijn oude werk opgezegd en is tegenwoordig voltijds bezig met de Stichting Kringloop Centrum Bollenstreek (SKCB) . 'We maken schoon, halen huizen leeg van mensen die overleden zijn en filteren daar de goederen uit. De goede dingen gaan naar ons toe en zaken als oude matrassen brengen we naar de milieustraat. In ons magazijn van 1.650 m2 controleren en repareren we alle spullen. Zo dragen we ook bij aan het scheiden van het afval.'

Opmerkelijk genoeg heeft de SKCB in haar notulen opgenomen, dat de opbrengsten naar KiKa gaan. Wat is hier de reden voor? Het antwoord is even eenvoudig als logisch: 'Het is voor de gezondheid van onze eigen kinderen.' Eveleens beaamt dit: 'Kinderen mogen geen kanker krijgen. De overlevingskans is 75% en dat klinkt leuk, maar het betekent wél, dat één op de vier kinderen het niet haalt. En dat vind ik onaanvaardbaar. Daarnaast hebben de behandelingen zelf vaak grote gevolgen voor de kinderen. Zij krijgen namelijk in de rest van hun leven last van bijwerkingen.' En die bijwerkingen kunnen heel ingrijpend zijn; aantasting van de zenuwen en spieren, vermindering van de fijne motoriek, concentratieverlies en epileptische aanvallen.


De 10.000 euro wordt gebruikt om een onderzoeksvleugel te bouwen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. 'Ons doel is, dat KiKa zichzelf in 2025 opheft, omdat dan 100% van alle kinderen genezen kan worden van kanker', zo besluit Eveleens.