Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

Alleenstaande statushouders beginnen onderaan woningladder

LISSE – Het is een kleine stap voor de mensheid, maar een enorme sprong voor het lokale gemeentebestuur. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) maakte dinsdag 21 juni bekend, dat de gemeente voor zes Stek-woningen lokaal maatwerk gaat toepassen.

Dat betekent dat deze zes 'grondgebonden woningen' als eerste worden aangeboden aan de eigen inwoners. Eigenlijk zouden deze woningen worden aangeboden aan zes van de 18 statushouders die van de rijksoverheid nog een eigen plek moeten krijgen in Lisse. Maar Nieuwenhuis laat hierover weten: 'Het is eigenlijk niet logisch, dat een statushouder meteen in een grondgebonden woning komt; dat is het hoogst haalbare in de sociale huursector. Anderen zitten in een appartementje en willen ook wel een tuintje en een huis.' Daarom krijgen mensen die nu in een 3- tot 4-kamerappartement zitten, voorrang om te verhuizen. Hierna kunnen mensen in een 1- tot 2-kamerappartement verhuizen naar de vrijgevallen 3- tot 4-kamerappartementen en kunnen de statushouders in de 1- tot 2-kamerappartementen.


Dat is waar het bij het lokaal maatwerk om gaat. De SGP/ChristenUnie wethouder verduidelijkt: 'Statushouders mogen onderaan de woningladder beginnen. De huurdersbelangenverenigingen hebben hier positief advies op gegeven en het college vindt dit een goede zet. Zo voorkom je het gevoel van verdringing.' Overigens geldt deze trapsgewijze verdeling alleen voor statushouders die hier alleen naar toe komen en niet op korte termijn zicht hebben op een eventuele gezinshereniging. Gezinnen met vijf kinderen die uit een land als Syrië zijn gekomen, worden niet weggestopt in een 1- tot 2-kamerappartement, maar kunnen ruimer gaan wonen.