Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

'Grote begripsverwarring over het begrip Burgerinitiatief'

KAAG EN BRAASSEM – De initiatiefnemers voor het nieuwe dorpshart Leimuiden, die verenigd zijn in de BV Quattor, zijn het pertinent oneens met het standpunt van het college van burgemeester en wethouders.

'We zijn het oneens, wat betreft de kwalificatie “commercieel belang”. We zijn geen commerciële partij en willen dat niet zijn. Maar we hebben contact gehad met Smits en we blijven gewoon gesprekspartner', aldus Hans Bliemer. En Eddy Broekema voert verder het woord: 'We hebben wél eerder aan het college en de raad aangegeven wat de rol van de projectgroep (Quattor BV) is en onze relatie met SBB (Bouwbedrijf Smits). Hierover is op 11 juni 2015 uitvoerig gesproken tijdens een overleg met de gemeente. De oprichting van Quattor was ook helemaal in lijn met de uitgangspunten van de gemeente om zelf niet als contracterende partij te willen opereren in dit project. De uitvoering moest worden gedaan door een andere rechtspersoon of een andere samenwerkingsvorm.'

Hij vervolgt: 'De projectgroep deelt niet mee in de winst van SBB en heeft dus geen commerciële belangen. De praktijk verricht werkzaamheden op verzoek van SBB. Voor die werkzaamheden krijgt de projectgroep / Quattor BV een vergoeding, áls het project met succes wordt voltooid. Zo niet, dan vervalt die vergoeding. Zo'n vergoeding wordt niet betaald uit gemeenschapsgelden, maar door SBB.' Het gaat volgens de leden van de werkgroep / Quattor BV onder meer om werkzaamheden, zoals het onderhouden van contacten met inwoners, dorpsraad en communicatie- en PR-activiteiten.


Volgens de Quattor-betrokkenen is er 'sprake van een grote begripsverwarring over het begrip burgerinitiatief. 'De gemeente zelf heeft dat etiket destijds op dit project geplakt. Die term wordt om onverklaarbare redenen vervolgens geassocieerd met ‘liefdewerk–oud-papier’: een relatie die op geen enkele argumentatie of realiteit berust. De term ‘burgerinitiatief’ betekent volgens de Dikke van Dale alleen maar: 'de mogelijkheid voor burgers om een onderwerp op de politieke agenda te zetten’; niet meer en niet minder!' Na besluitvorming door de raad op 8 december 2014 was er niet langer sprake van een burgerinitiatief, maar van een ‘particulier initiatief’ omdat de gemeente de verdere uitvoering geheel overliet aan de werkgroep. Aan het begrip ‘burgerinitiatief’ is dus geen enkel financieel aspect gekoppeld. Niettemin leeft dit beeld ten onrechte in veel hoofden en blijkbaar ook binnen het College en de raad. De projectgroep heeft geen enkele behoefte om als een ‘tweede commerciële partij’ afspraken te maken met de gemeente. Zij functioneert als adviseur / gesprekspartner van SBB, ook in het overleg dat SBB met de gemeente voert.'