Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Stijging kosten dreigt voor hulp in de huishouding

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente wil ook in 2017 en 2018 de huishoudelijke ondersteuning door dezelfde organisatie laten uitvoeren. Gehoopt wordt, dat de kosten binnen de budgetten blijven. Maar zeker is dat nog allerminst. Ook zijn er plannen voor een ,,ontwikkelpilot'' om de huishoudelijke ondersteuning verder te ontwikkelen en te verbreden.

Met alle partijen die nu de huishoudelijke ondersteuning uitvoeren, worden nieuwe contracten ondertekend. Hierin staat onder meer, dat deze organisaties een ,,meer wijkgerichte inzet van huishoudelijke ondersteuning'' moeten hebben. Ook moeten ze er extra op letten, dat de mantelzorgers niet te zwaar belast worden en dienen ze beter met elkaar samen te werken.

Ook waar het gaat om de vraag hoe de huishoudelijke hulp er uit moet zien, gaan er dingen veranderen. De gebruikers van deze huishoudelijke ondersteuning moeten wonen in een ,,schoon en leefbaar huis''. Dat betekent, dat niet het hele huis schoon gehouden hoeft te worden; alleen de kamers die ook veel gebruikt worden. En bij de ene persoon is er meer behoefte om de badkamer goed schoon te houden, terwijl een ander graag veel plezier heeft van het naaikamertje.

Ook komt er een proefproject: ,,Vernieuwing huishoudelijke ondersteuning''. Hiermee wordt onderzocht hoe de huishoudelijke ondersteuning ook ingezet kan worden voor het ontlasten van de mantelzorgers. Maar ook wordt dan gekeken naar mogelijkheden om eenzaamheid te voorkomen, bijvoorbeeld door inwoners en instanties in de buurt te betrekken bij de persoon voor wie eenzaamheid dreigt.

De gemeente betaalt op dit moment tussen de 21,84 euro en 25 euro per uur per huis voor de hulp bij het huishouden. Verwacht (en gehoopt) wordt, dat ook de komende twee jaar alle kosten nog passen binnen het bedrag dat de gemeente er voor gereserveerd heeft. Maar toch dreigt er gevaar, zo blijkt uit een ambtelijk stuk: ,,Wij verwachten dat de kosten van de hulp bij het huishouden binnen de begroting 2017 en 2018 passen. Dit weten we nooit helemaal zeker. We weten nu bijvoorbeeld niet hoeveel aanvragen wij in 2017 krijgen voor de aanvullende ondersteuning. Inwoners worden ouder, gaan meer mankeren en moeten wel langer thuis wonen. Een stijging van het aantal aanvragen (en dus de kosten voor ondersteuning) is daarom reëel.''


Joep Derksen