Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 oktober 2016

Veel nieuwe ideeën voor Klinkenbergerplas

OEGSTGEEST – Wethouder Jos Roeffen presenteerde woensdag 28 september de uitgewerkte plannen voor een vernieuwde Klinkenbergerplas. In dit gebied komt ruimte voor meer recreatie, het uitlaten van honden en spelende kinderen. Maar ook blijft een gebied gereserveerd, zodat de natuur zich daar verder kan ontwikkelen.

Lang geleden kwam Prins Bernhard nog wel eens langs om te jagen in en rond de Klinkenbergerplas, maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig ligt dit gebiedje er veelal verlaten bij, met af en toe een verdwaalde wandelaar – al dan niet met hond. Maar nu is er geld beschikbaar om de Klinkenbergerplas aan te pakken en de inwoners is gevraagd om met ideeën te komen. Dat is gelukt, want de gemeente heeft maar liefst 121 ideeën ontvangen. Veel van die ideeën zijn verwerkt in de uiteindelijke plannen voor het gebied.

Zo komen er flink wat bomen bij, al moeten er ook enkele bomen gekapt worden. Maar de bomen die verdwijnen, worden weer hergebruikt. En wel voor het maken van speelobjecten voor kinderen. Dan gaat het bijvoorbeeld om 'stapstammetjes', die enkele jaren geleden ook door vrijwilligers in het Overbosch te Voorhout zijn geplaatst. De kinderspeelplek komt bij het water te liggen, rechts naast de huidige parkeerplekken. Een klein windmolentje zorgt er voor, dat er doorstroming blijft in het watertje bij de speelplaats.

Sander Rombout, landschapsarchitect van Bureau Copijn, laat weten dat de wandelroute voor de honden blijft, al wordt deze wel wat aangepast. De grote ligweide wordt vergroot en kan ,,af en toe voor een klein evenement'' worden gebruikt. Achterin, tussen de grote plas en het spoor, krijgt de natuur de ruimte. In de zone tussen de kleine en de grote plas worden meer bomen geplant. Het bestaande wandelpad blijft grotendeels op z'n plek liggen, maar wordt wel verhard, onder meer met kleischelpen. Het wordt verboden om nog op dat pad te fietsen.

De bramen, die nu nog op de helling langs het pad staan, worden vervangen door meer groen en bomen. Verderop bij het strandje komen ook kersen- en notenbomen te staan. Iedereen kan een zienswijze indienen over de plannen. De start van de werkzaamheden begint in het voorjaar van 2017 en de bomen worden naar verwachting volgend najaar geplant.


Roeffen concludeerde: ',,k ben trots dat we na een lang proces van meer dan een jaar gekomen zijn tot een definitief ontwerp voor inspraak. Dit is tot stand gekomen voor en door Oegstgeestenaren en andere gebruikers uit de regio.''