Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2016

Stichting Halt is klaar voor de jaarwisseling

BOLLENSTREEK > Rond iedere jaarwisseling worden tientallen jongeren uit deze streek doorverwezen naar Halt. Daar moeten ze een taakstraf uitvoeren, wanneer ze betrapt worden op illegaal vuurwerk of het verkeerd gebruiken van vuurwerk. Op deze manier voorkomen deze kinderen tussen 12 en 18 jaar, dat ze een strafblad krijgen.

Strijkers, gillende keukenmeiden, fonteinen en vuurpijlen; voor tieners vormen ze een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Maar buurtbewoners zitten soms tegen het plafond uit ergernis over het lawaai, waar ze dagenlang mee geconfronteerd worden. Om nog maar niet te spreken over de honden, die zeven keer zo goed horen als mensen; en het knalgeluid dus zeven keer harder horen.

De politie en boa's handhaven dus intensief in de dagen voorafgaand aan nieuwjaar en dat levert per dorp jaarlijks een handvol Halt-gangers op. Eveline Huisman is communicatieadviseur van Stichting Halt en zij legt uit, wat zo'n Halt-traject inhoudt. ,,Wanneer jongeren worden betrapt voor het te vroeg afsteken van vuurwerk of het in bezit hebben van illegaal vuurwerk, moeten ze met hun ouders op gesprek komen. Daarna volgen meerdere gesprekken met alleen de betreffende jeugdige. Hieraan gekoppeld zijn leeropdrachten, die variëren op basis van het delict dat ze gepleegd hebben. Zo krijgen ze inzicht in het gevaar van vuurwerk en de overlast die het veroorzaakt voor anderen.'

Ook worden de jongeren geestelijk sterker gemaakt, waar het gaat om het weerstaan van groepsdruk. Het is zeker geen knuffelcursus, zoals mensen wel eens willen geloven. Als de jongeren schade hebben veroorzaakt, moeten ze dat bedrag vergoeden. Bovendien moeten ze excuses aanbieden aan de mensen bij wie ze overlast of schade veroorzaakt hebben. Met name dat laatste blijkt louterend te werken, informeert Huisman. ,,Het is voor jongeren best wel lastig om mensen in de ogen te kijken. Bovendien zijn ze wel opgepakt door de politie, dus de jeugd wordt bewust gemaakt over de vraag waar ze mee bezig zijn. We kijken ook naar hun persoonlijke situatie en of ze een verkeerde vriendengroep hebben.''

Taakstraffen, zoals het opruimen van het vuurwerkafval of het vakken vullen in een supermarkt, worden nog maar zelden gegeven. Dit soort taken blijken namelijk minder effectief te zijn. Alleen jongeren die vaker (tot maximaal drie keer) bij Halt worden aangemeld, kunnen mogelijk als extra straf dit soort opdrachten opgelegd krijgen. Huisman: ,,Dit komt steeds minder voor, want van dit soort taakstraffen leren ze minder dan van de leeropdrachten.'' Maar voor driekwart van de jongeren blijkt de eerste Halt-ervaring al afschrikwekkend genoeg te zijn; voor hen blijft het een eenmalige ervaring.

Ook toekomstige Halt-gebruikers worden jaarlijks gewaarschuwd voor het illegaal gebruik van vuurwerk. Stichting Halt geeft op honderden basisscholen en middelbare scholen voorlichting over vuurwerkgebruik. Bij deze vuurwerkcampagne, genaamd ''Overlast rond de jaarwisseling' wordt ingegaan op zaken als veiligheid, maar ook overlast en groepsdruk.' Mocht de jeugd daarna toch nog de wet overtreden, dan zijn ze snel acht tot 26 uur kwijt aan een Halt-straf. En voor tieners die met het uur leven, lijkt dit een eeuwigheid te zijn.


Joep Derksen