Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 juni 2017

Duurzaamheidsmaatregel beïnvloeden open landschap

KAAG EN BRAASSEM – Het open landschap, zoals we dat nu kennen, wordt drastisch anders. Overal in de omgeving kunnen zonnepanelenvelden en windmolens geplaatst worden. Met het plaatsen van alleen zonnepanelen op daken van particulieren en bedrijven haalt de gemeente haar ambitie niet om in 2040 energieneutraal te worden.

Overigens beginnen steeds meer politici zich af te vragen, of het realistisch is om te denken, dat Kaag en Braassem al over 23 jaar energieneutraal kan zijn. Alle gemeenten in de wijde omtrek gaan namelijk uit van het jaar 2050 om dat doel te bereiken. Gemeenteraadslid Gijs Wesselman (D66) vroeg zich maandag 19 juni af, of het college de andere bestuurders in de regio kan overtuigen om de ambities met tien jaar te vervroegen. Maar de kansen daarop zijn even groot, als dat er leven op de maan kan worden gevonden.

Gemeenteraadslid Christian Malin (SVKB) vroeg aan het college om nu al te beginnen met het 'laaghangend fruit'; gemakkelijk in te voeren duurzaamheidsmaatregelen. ,,Anders krijgen we hittegolven met meer dan 40 graden.'' Inwonerraadslid Jan van der Geest (VVD) waarschuwde echter, dat ook gekeken moet worden naar de financiën: ,,Het lijkt wel of het maar alles mag kosten, dat er geen grenzen zijn, als het maar duurzaam is.'' Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) twijfelde openlijk over de haalbaarheid van 2040 als het jaar waarin Kaag en Braassem energieneutraal kan zijn. ,,Het is realistisch dat we onze ambities misschien wel moeten bijstellen naar 2050. Ik denk nooit dat we de regio richting 2040 krijgen. Laten we werken naar een ambitie van 2040 en dan zien hoe ver we komen.''

Ze concludeerde: ,,In dit traject moeten we verenigingen als het Open Landschap en Hoogmadese Polder aan de hand meenemen, want we komen soms in een spagaat te staan. We moeten afwegingen maken, waar we landschappen moeten opofferen. Daar komen we bijna niet omheen. Ze moeten zich realiseren, dat ze niet alles kunnen tegenhouden.'' Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaf hierop aan: ,,Uiteindelijk gaat het over ruimte. Zonder ruimte kunnen we niet energieneutraal worden.'' Eerst zien, dan geloven, zo vond raadslid Hans Klink (PRO): ,,Als we hier een zaal vol met inwoners hebben, over een park met windmolens, hebben we dan sterke of slappe knieën?''


Joep Derksen