Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2017

,,Alleen gasloze huurwoningen''

Noorden – Woningstichting Nieuwkoop moet de te bouwen huurwoningen in het gebied Driekoppenland volledig gasloos maken. De gemeenteraad neemt geen genoegen met een voorstel om deze huizen alleen 'Zeer Energiezuinig' te laten zijn. De hele wijk moet een toonbeeld van duurzaamheid worden, zo oordelen de politici. Hiermee geven ze gehoor aan een oproep, die wethouder Guus Elkhuizen donderdagavond tijdens de raadsvergadering deed.

Elkhuizen gaf aan, dat er al vijf gesprekken met de WSN zijn geweest, waarbij de gemeente er op aandrong, dat de huurwoningen gasloos gebouwd worden. De WSN weigert dit volgens hem te doen, omdat deze organisatie ,,angstig'' was en nog nooit eerder gasloze huizen heeft gebouwd. Voor de circa tien woningen in Driekoppenland zou zo'n nieuwe ontwikkeling te risicovol zijn, omdat het om een relatief klein aantal gaat. Raadslid Lizet Keijzers (SBN) vond het 'raar' dat alle huizen in Driekoppenland gasloos worden, met uitzondering van de sociale woningen. Zij verwoordde hiermee de gevoelens van de raad. Op 14 september nemen de politici een voorstel aan, waarin de WSN opgeroepen wordt om gasloze huurwoningen te bouwen.

Annelies Barnard, directeur-bestuurder van WSN, ontkent dat haar organisatie angstig is. ,,We zijn verstandig. We hebben ook al eerder gasloze woningen gebouwd: 200 zelfs bij Kaleidoskoop en de omgeving, in de kern Nieuwkoop.'' Barnard waarschuwt er voor om te snel drastische besluiten te nemen. Volgens haar is de gasloze techniek nog niet genoeg ontwikkeld om nu al gasloze huurhuizen te bouwen in Driekoppenland. En per woning gaat dit circa 50.000 euro extra kosten; ,,Van dat geld kunnen we drie tot vier bestaande huizen veel duurzamer maken. Zo besparen we veel meer CO2''.


Ook de WSN moet op de dubbeltjes letten. ,,Nog dit jaar worden 70 bestaande huurwoningen verduurzaamd. We zijn maar een kleine woningstichting en kunnen de extra investeringen niet doorberekenen aan onze huurders. De huizen die we in Driekoppenland gaan bouwen, zijn al heel zuinig; het worden goede, comfortabele woningen met minder energielasten. Dus ook heel betaalbaar voor mensen die huurtoeslag krijgen.'' Barnard laat weten, dat WSN weigert om een half miljoen euro extra uit te geven, om deze huurwoningen gasloos te maken: ,,Er is nog geen ervaring met de gasloze techniek, die in Driekoppenland gebruikt gaat worden. Wij hoeven niet de pionier te zijn in Nederland. We willen ook CO2-neutraal zijn in 2050, maar nu moeten we de goede stappen zetten.''