Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2017

Nog vier mogelijke locaties voor Drechtdoorsteek

STREEK – Een Drechtdoorsteek biedt enorm veel kansen voor het watertoerisme. Niet alleen duurt een rondje Amsterdam over het water zo'n twee uur minder. Ook kan door die Drechtdoorsteek het gebied de Westeinderplassen vanuit Nieuwkoop veel sneller bereikt worden. Het autoverkeer wordt minder gestoord, omdat de Leimuiderbrug, Tolbrug en Bilderdambrug dan minder vaak open moeten.

Dat blijkt uit een 'kansenonderzoek', dat de gemeenten Nieuwkoop, Aalsmeer en Uithoorn hebben laten uitvoeren. Uit het onderzoek komt naar voren, dat zo'n Drechtdoorsteek ook andere 'recreatieve mogelijkheden' biedt. Met het realiseren van allerlei activiteiten voor zowel de snelle watersporter als voor gezinsuitjes. Wethouder Yvonne Peters van Kaag en Braassem riep al tijdens een gemeenteraadsvergadering, dat een 'XXL Waterfunpark' de kosten van zo'n Drechtdoorsteek zou kunnen financieren. Het onderzoek bevestigt deze woorden: ,,Een doorsteek tussen de Westeinderplassen en de Drecht langs de huidige landschappelijke dijk is rendabel te maken in combinatie met recreatieve ontwikkeling aan de oever van de Westeinderplassen en aanvullende gebiedsontwikkeling.''

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft al laten weten, dat er geen Drechtdoorsteek moet komen vlak naast Leimuiden. Veel inwoners van dit dorp maken zich zorgen om de aantasting van de historische polder. Toch blijft een Drechtdoorsteek op die plek een optie, zo blijkt uit het onderzoek. Deze locatie net naast Leimuiden heeft de naam 'Leimuiden-Haven' gekregen. Er zijn nog drie andere opties om een Drechtdoorsteek aan te leggen: dwars door polder (met de toepasselijke naam: 'Polderdoorsteek'), op de grens van Kudelstaart en Leimuiden; vlak naast een al bestaande dijk. Deze mogelijkheid wordt de 'Landschappelijke Dijk' genoemd. Een vierde mogelijkheid voor het aanleggen van de Drechtdoorsteek is de 'Zuiderlegmeerpolder', die in Kudelstaart ligt.


De meest logische oplossing voor de Drechtdoorsteek zou zijn langs de al bestaande dijk, op de grens van Leimuiden en Kudelstaart. Maar omdat dit de langste route is, wordt het gelijk ook de duurste variant. De gemeentebesturen van Nieuwkoop, Aalsmeer en Uithoorn praten in januari verder over wat de beste plek is om een Drechtdoorsteek uit te graven.