Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

Spanningen over plan Duijvenvoorde lopen op


OEGSTGEEST – Het bestuur van de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) haalt de duimschroeven aan bij het gemeentebestuur. In een openbare brief wijzen ze erop, dat dankzij hun rechtszaak het plan Duijvenvoorde nog eens 1.600 m2 extra aan wateroppervlak moet hebben. Maar volgens de SBDO dreigt het gemeentebestuur opnieuw de fout in te gaan.

Zo heeft het gemeentebestuur het plan om twee openbare groenstroken te verkopen, die naast het ASC-terrein liggen. Daar moeten natuurvriendelijke oevers worden aangelegd, en eventueel een beschoeiing van hardhout. Maar de SBDO wijst er op, dat juist ASC gratis grond beschikbaar moet stellen, om de watercompensatie te realiseren, als de door de gemeente ingebrachte grond niet groot genoeg is. Volgens de organisatie staan in het meest recente ontwerp van de projectontwikkelaar stalen damwanden getekend. Bovendien zouden ambtenaren al ,,met een selectief aantal omwonenden van het ASC-terrein over deze verticale stalen damwanden met betonnen kraag gesproken hebben''.

SBDO laat weten, het totaal oneens te zijn met de gang van zaken.,,Door inbreng van extra gronden vanuit het ASC-terrein kan aan de eis voor natuurvriendelijke oevers voldaan worden en de juiste oppervlakte compensatie gerealiseerd worden. Het strijdige ontwerp lijkt alleen in belang te zijn van de projectontwikkelaar te zijn om maximale bebouwing mogelijk te maken ten koste van belangen van nieuwe en bestaande bewoners.'' SBDO dreigt met een nieuwe rechtszaak.

De gemeenteraadsleden bespraken deze kwestie donderdag 22 februari. De politici riepen het college op, om hen voortaan op tijd te informeren, als er veranderingen komen in eerder gemaakte afspraken. Wethouder Nieuwenhuis gaf aan, dat het ,,denkproces nog niet is afgelopen''. Halverwege maart wil hij met de SBDO overleggen en tekeningen tonen over de manier waarop aan de wateropvangeisen voldaan wordt. Rond die datum worden ook de raadsleden geïnformeerd, zo beloofde Nieuwenhuis. Of er nog bruggen komen over het water, blijft onduidelijk. Hierover verstrekt de wethouder later nog meer informatie.