Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

,,Hij keek mij zo lief aan''


Truus en Henk Kraaijveld 60 jaar getrouwd

[ROELOFARENDSVEEN] In maart 1954 kwam de Europese Assemblee, de voorloper van het Europees Parlement, voor het eerst bijeen. Het Atomium in Brussel wordt voltooid en partijleider Nikita Chroesjtsjov wordt ook premier van de Sovjet-Unie. Op 20 maart van dat jaar gebeurde een ander historisch moment; Henk en Truus zeiden 'ja' tegen elkaar en gingen vanaf dat moment door het leven als het echtpaar Kraaijveld.

Door Joep Derksen

Dinsdag 20 maart kregen Henk (84) en Truus (82) Kraaijveld bezoek van burgemeester Marina van der Velde, om samen het feit te vieren, dat ze al zestig jaar getrouwd zijn. Bij deze gelegenheid waren ook twee dochters en enkele kleinkinderen aanwezig. De gedachten gaan terug naar de tijd, dat ze elkaar leerden kennen. Beiden waren geboren in Gorinchem, maar ze kenden elkaar niet in hun kinderjaren. Henk ging studeren in Delft en Truus verhuisde naar Den Haag.

Hun beider leven veranderde, toen ze in 1954 terug gingen naar Gorinchem om daar aanwezig te zijn bij familiefestiviteiten. En tijdens die feestelijke bijeenkomsten ontmoetten ze elkaar. ,,Daar hebben we elkaar aangekeken en is de eerste toenadering ontstaan'', licht Henk toe. Leidde dat direct tot de eerste zoen? Truus lacht: ,,Dat ging niet zo hard; hij was wat bedachtzaam!'' Maar Henk nam wel het initiatief: ,,Ik nodigde haar uit voor een reüniefeestje en zo is het gegroeid.'' Wat vond Truus zo leuk aan Henk? ,,Zijn ogen; hij keek mij zo lief aan, was gezellig en we konden goed met elkaar praten en lachen.'' De echtgenoot beaamt: ,,Ik dacht dat ze wel een beetje lief naar mij keek. Op een gegeven moment sprong de vonk over. Het bleek dat we veel dezelfde ideeën en opvattingen hadden. Bovendien hadden we vergelijkbare achtergronden en dezelfde interesses.''

Uit het huwelijk kwamen drie 'geweldige' kinderen; een zoon en twee dochters. ,,En niet te vergeten zes geweldige kleinkinderen. Op achterkleinkinderen zitten we te wachten.'' Tientallen jaren hebben Truus en Henk uiting gegeven aan hun grootste passie; het zeilen. ,,Zodra wij verloofd waren, ontstond het eerste idee om samen een zeilboot te kopen. Want op het water ben je altijd vrij.'' Ook bridget het echtpaar nog wekelijks. Met veel plezier denken ze soms terug aan bijvoorbeeld hun 'tweede huwelijksreis' naar Canada.

Het echtpaar woont al weer ruim veertig jaar in Roelofarendsveen. Hebben ze nog advies aan pas getrouwde stelletjes, hoe je samen 60 jaar bij elkaar kunt blijven? Truus weet het wel: ,,Elke avond moet je het uitpraten, als je overdag een verschil van mening hebt of een ongemakkelijk gevoel. Want dan is het klaar en uit de wereld.'' Het zestigjarig huwelijksfeest vierden Truus en Henk samen met alle kinderen, kleinkinderen, broers en zussen. Maar deze zomer staat een heerlijk weekend weg te wachten, met de hele familie. Het is een jaarlijkse traditie, dat werd ingevoerd toen het echtpaar 25 jaar getrouwd was. Truus: ,,We vinden het heel fijn, dat onze grote kleinkinderen, die ouder zijn dan twintig jaar, nog altijd graag mee willen gaan.''