Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Watersportvereniging Braassemermeer is 100


[ROELOFARENDSVEEN] Precies honderd jaar geleden werd de Watersportvereniging Braassemermeer opgericht door de toen 26-jarige Jan van der Meer. Het doel van deze Watersportvereniging was, om op de zondag wedstrijden te organiseren voor de Veense pramen.

De afgelopen eeuw is de vereniging uitgegroeid tot een van de toonaangevende watersportverenigingen van Nederland. Op het gebied van trainingen en opleidingen behoort zij tot de top van Nederland en vele internationale en olympische zeilers zijn hun opleiding bij onze vereniging begonnen. Daarnaast organiseert onze wedstrijdcommissie niet alleen op de Braassemermeer, maar ook elders in Nederland  nationale en internationale wedstrijden. Tijdens de paasdagen bv komen ongeveer 250 topzeilertjes in de optimistenklasse uit de hele wereld bij deze vereniging de Easter Regatta varen.

In een interview vertellen Bert van den Berkhof, secretaris van de vereniging, erelid Jan de Vreede en voormalig bestuurslid Rene van der Kade over wat er dit jaar allemaal gaat gebeuren. Want dit fraaie jubileum wordt het hele jaar door gevierd. Met onder meer drie dagen festiviteiten tijdens het Lustrum clubweekend in juni, de 'Nachtkaars' en de 'Sail in Cinema'; een heuse bioscoop op het water.

De eeuweling is nog altijd een grote magneet voor jonge watersportliefhebbers. Zo wordt dit jaar voor de 33ste keer de Easter Regatta georganiseerd. Deze wedstrijd voor kinderen is ooit ontstaan, omdat vaarliefhebbers in de Scandinavische landen al in maart wilden gaan varen, maar dat het water daar dan vaak nog bevroren was. Inmiddels is de Easter Regatta, die drie dagen duurt en begint op Goede Vrijdag, uitgegroeid tot een toonaangevende Optimistenwedstrijd. Maar liefst 250 deelnemertjes tussen 10 en 15 jaar komen tegenwoordig uit de hele wereld naar Roelofarendsveen om te strijden voor de ereprijzen. Alleen de beste zestig Nederlandse kinderen, die in een Optimist kunnen varen, krijgen hiervoor een uitnodiging. De organisatie stelt die eis niet aan de buitenlandse deelnemers: ,,We gaan er van uit, dat als die kinderen helemaal van een ander land hier naar toe komen, dat ze dan goed genoeg zijn om mee te kunnen zeilen.''

Het honderdjarig bestaan wordt uiteraard gevierd met een receptie, die op 22 maart plaats vindt. Dan zijn niet alleen de leden, maar ook alle inwoners uitgenodigd om daar bij aanwezig te zijn. Het terrein van de Watersportvereniging is overigens ieder weekend en doordeweeks (als het mooi weer is) vrij toegankelijk voor niet-leden. Van 1 april tot en met 31 oktober. De kantine is een aanrader; onder het genot van bijvoorbeeld een kopje koffie of een lichte lunch heb je vanaf de eerste verdieping een geweldig uitzicht op de Braassem.

De hele vereniging kijkt nu al uit naar de 'Sail in Cinema'. De datum hiervoor is nog niet bekend, maar deze wordt waarschijnlijk eind augustus gehouden. Terwijl de mensen in hun bootje zitten, kunnen ze op het water genieten van een film. Ook de komende jaren wil de Watersportvereniging Braassemermeer tot de internationale top blijven horen, waar het gaat om de opleidingen. Een groot deel van de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van 2016 was met haar watersportactiviteiten begonnen bij deze Watersportvereniging. En op dit moment bevaart onder meer Caroline Brouwer de zeven wereldzeeën als deelnemer aan de Volvo Ocean Race.

De drie besluiten: ,,Daarnaast organiseert onze wedstrijdcommissie niet alleen op de Braassemermeer, maar ook elders in Nederland, nationale en internationale wedstrijden. Zoals Regenboogwedstrijden, het WK Laser in Medemblik, maar ook in Workum doen we mee met internationale jeugdwedstrijden.'' De Watersportvereniging mag dan honderd jaar zijn; de vereniging is nog altijd 'alive and kicking'! Voor meer informatie: www.braassemermeer.nl.