Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Windmolens als inkomstenbron


RIJNSATERWOUDE > Windmolens zijn een uitstekend middel om geld in te investeren. Deze boodschap leek de Coöperatie Windmolen Groep Jacobswoude maandag 27 maart over te willen brengen in het Schoolhuys. Maar een groot deel van de zeventig aanwezigen moest hier niets van weten. Zij vreesden de komst van windmolens, die kunnen leiden tot uitzichtbederf, lawaaioverlast en mogelijk zelfs elektromagnetische straling.

Als er een ding duidelijk was tijdens deze bijeenkomst, is het dat windmolens nog steeds zorgen voor veel angstgevoelens. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is ,,het wetenschappelijke standpunt dat windturbines geen elektromagnetische straling uitzenden.'' Maar geluidsoverlast kan niet ontkend worden, al wordt deze geluidshinder door nieuwe technieken steeds minder.

Maar liefst vier sprekers kregen de toehoorders voorgeschoteld. De corporatie gaat samenwerken met Eneco en De Windvogel, om de mogelijkheden te bekijken voor het plaatsen van windmolens in Kaag en Braassem. Waarbij mensen geld kunnen investeren, om zo mee te profiteren van de opbrengst van die windturbines. Cees van Rijn liet weten, dat over enkele weken al een principeaanvraag wordt ingediend bij het gemeentebestuur. Het onlangs opgerichte KBenergie zal dan medeindiener zijn van die aanvraag, zo liet Job Grovenstein weten.

Gerlach Velthoven van Betuwewind hield een lyrisch verhaal over investeren in windmolens. Wie investeert in windmolens zou volgens hem 'een rendement van tussen 7% en 15% kunnen krijgen'. Maar bij een windmolenproject als 'De Nieuwe Molenaars' blijkt dat rendement nog maar 2% te zijn. Kaag en Braassem moet in 2040 energieneutraal zijn. Deze avond werd duidelijk, dat dit niet gaat lukken met het plaatsen van enkele windmolens. Ook moeten er veel meer zonnepanelen bij komen en warmte uit het Braassemermeer gebruikt worden. De boodschap was duidelijk voor één van de toehoorders: ,,We gaan dus eerst praten over de vraag of windmolens er moeten komen en na die discussie komt uiteindelijk het besluit om die windturbines langs de N207 te plaatsen.''