Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2018

Verruiming kinderpardon hot item


OEGSTGEEST – De politieke partijen CDA en PrO zien graag, dat de gemeente Oegstgeest zich in een openbare brief uit voor het verruimen van het kinderpardon. Dit laten de twee partijen weten, naar aanleiding van een oproep door de gemeenteraad van Oldenzaal. In die plaats wordt namelijk een Afghaans gezin met kinderen van 12, 7 en 4 jaar teruggestuurd naar hun land van oorsprong. Het gezin voldoet niet aan de voorwaarden om in Nederland te mogen blijven en moet dus terug.

Gemeenteraadslid Ingrid van Dillen (CDA) vindt dat niet kunnen. ,,Landelijk is afgesproken om het kinderpardon niet te verruimen. Maar deze kinderen zitten lokaal in ons eigen netwerk. Kinderen zijn plotseling uit hun klas weg, als ze hier vijf jaar hebben gewoond. Wij kunnen lokaal een signaal afgeven. Het gaat hier om een beperkt aantal kinderen (400, JD). Haar collega Ria Pasterkamp (PrO) ondersteunde dit pleidooi en riep het college op om een brief te sturen naar de staatssecretaris.

Maar burgemeester Emile Jaensch bleek niet van plan te zijn, om dat te gaan doen. ,,Als het gaat om rijksbeleid moet de gemeenteraad zich zeer terughoudend opstellen, om daar uitspraken over te doen.'' Jaensch vond, dat de lokale politici beter contact kunnen opnemen met hun partijvertegenwoordigers in Den Haag. ,,Wij gaan hier niet over. Een brief naar de staatssecretaris wekt verwachtingen naar die 400 kinderen en alle gezinnen die er achter zitten.'' Wel zegde de burgemeester toe, dat hij zich enorm zal inspannen, mocht er ooit een geval komen, waarbij kinderen in Oegstgeest dreigen te worden uitgezet. ,,Dan kan er een informeel beroep gedaan worden op de burgemeester. Ik neem het dan in beraad, weeg het af en zal het goed bekijken.'' Ik ben niet doof voor verzoeken. Maar ik doe dat binnen mijn informele positie en ik handel daar naar.'' De gemeenteraad gaat in een besloten overleg verder praten, of ze nog actie ondernemen met betrekking tot een verzoek om het kinderpardon te verruimen.