Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

Wethouders gaan voor duurzaamheid


Nieuwkoop – De wethouders Antoinette Ingwersen (CDA) en Bernadette Wolters (Natuurlijk Nieuwkoop) slaan de handen ineen om de gemeente Nieuwkoop duurzamer te maken. De duurzaamheidsacties moeten niet alleen van de gemeente komen: ook inwoners en bedrijven zullen een steentje bij gaan dragen.

Natuurlijk zijn er al initiatieven geweest, om bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen niet meer een gasaansluiting te geven. Ook hebben zo’n dertig bedrijven gebruik gemaakt van een gratis energiescan, om er zo achter te komen hoe ze meer energie kunnen besparen. Maar dat soort zaken zijn niet genoeg, als er de komende jaren écht stappen ondernomen moeten worden. In 2050 moet de gemeente Nieuwkoop namelijk helemaal energieneutraal zijn.

Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dus zetten Wolters en Ingwersen als eerste in op het 'verduurzamen' van woningen. Ze roepen de inwoners op, om minder energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door het installeren van dubbel glas of huizen op een andere manier duurzamer te maken, waar het gaat om energiegebruik. De afgelopen twee jaar zijn hier al stappen in gemaakt. Er zijn diverse (wijk)acties gehouden gericht op bewustwording en om inwoners te adviseren bij verduurzaming van hun woning In april is de website www.duurzaam-nieuwkoop.nl gelanceerd. ,Het begint met stappen, die herkenbaar en behapbaar zijn'', aldus Ingwersen. ,,Je moet mensen bewust maken van hun energiegebruik. Daarnaast gaan we bekijken, hoe we in de toekomst nieuwe warmte- en energiebronnen kunnen benutten. Dat wordt een belangrijke zo niet de grootste opgave naar de toekomst. ''

De wethouders willen opnieuw gaan kijken naar het plaatsen van zonnepanelen op het gemeentehuis en andere gebouwen van de gemeente. Wolters: ,,Als wij een voorbeeldrol willen vervullen, dan moeten we het ook doen.'' Maar er kan nog veel meer gebeuren: ,,Duurzaamheid is meer dan alleen het verbruiken van energie. Het gaat ook om afval, hergebruik van middelen, de plastic soep en zwerfvuil. Het belangrijkste is het bewust worden van hoe je duurzamer kunt leven. ''De wethouders willen dat bevorderen en denken hierbij aan het organiseren van bewustzijnsbijeenkomsten, bijvoorbeeld op scholen.

Ook de ambtenaren moeten alerter worden. Zo belanden de plastic bekertjes van de koffieautomaten nu nog bij het restafval. ”Het papier wordt al gescheiden, maar binnenkort gaan we de interne afvalscheiding verder verbeteren,” geeft Wolters aan. Verder worden er bijvoorbeeld lampen met bewegingssensoren gebruikt in de gangen en toiletten. Ook zijn medewerkers bewuster gemaakt van het energieverbruik door altijd de computerschermen uit te zetten aan het einde van de werkdag. ,,Het gaat er om, hoe je de wereld en dus ook onze directe leefomgeving wilt doorgeven'', besluit Ingwersen.