Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Column


Afval

Het lijkt maar niet op te willen schieten met het zwerfafval op straat. Regelmatig duiken er foto's op de sociale media op, waarbij inwoners hun plastic-, karton- en restafval naast de ondergrondse containers hebben gezet. Schande wordt er van gesproken door andere inwoners en het gemeentebestuur. 'Waarom neem je jouw afval niet even terug naar huis, om het later nog een keer te proberen?' wordt er dan gemeld.

Natuurlijk is dit een perfecte theoretische redenering, waarde columnlezer. Maar laten we niet vergeten, dat de toename van het zwerfafval ook te maken heeft met het gemeentelijk beleid om inwoners te straffen, als ze veel restafval inleveren. Hoe vaker jij jouw bak met het restafval langs de kant van de weg zet, hoe meer jij volgend jaar gaat betalen. 'De vervuiler betaalt', heet dat zo mooi.

Dan is het nogal logisch, dat mensen – we zijn immers zuinige Nederlanders – naar oplossingen gaan zoeken om die kostenverhogingen te vermijden. Het beste is natuurlijk om zó goed je afval te scheiden, dat je (bijna) geen restafval meer hebt. Maar ja, niet iedereen kan de moeite opbrengen om de koffieprut te verwijderen uit het koffiefilter, waarna de prut in de groencontainer moet en het filter (liefst helemaal vrij gemaakt van de koffieresten) bij het oud papier. Het theezakje is helemaal een uitdaging; het labeltje moet je er af knippen; dat kan bij het oud papier. De inhoud van het zakje moet bij het groenafval, het zakje zelf bij het plastic en het touwtje bij het restafval. Ik kan me heel goed voorstellen, dat niet iedereen zin heeft om al deze acties dagelijks uit te voeren.

Uiteraard zouden inwoners hun afval alleen daar moeten achterlaten, waar het hoort; in de ondergrondse containers en de eigen afvalbakken – of naar de gemeentewerf brengen, die tegenwoordig op de zaterdagen tot 12:30 uur open is. Maar het gemeentebestuur moet er ook voor zorgen, dat ondergrondse afvalcontainers veel vaker geleegd worden; dat is de beste manier om zwerfafval bij die containers te voorkomen. En het zorgt ook nog eens voor meer tevredenheid bij de inwoners zelf; een win-win situatie.

En voor u alvast een tip: de boa's gaan extra controleren, zo blijkt uit een gemeentebericht. 'Een opgeruimde straat, dat is voor iedereen prettig! Daarom maken onze toezichthouders u attent op minicontainers die na het legen op maandag nog te lang op straat blijven staan. Dat doen zij met een oranje waarschuwingssticker. Zo houden we onze straten mooi opgeruimd.' Wat is de volgende stap: boetes uitdelen omdat je jouw container te laat binnen hebt gezet?