Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 september 2018

Tijd voor duurzame actie


Nieuwkoop – Het wordt hoog tijd, dat de gemeenteraad keuzes maakt voor het duurzamer maken van de gemeente Nieuwkoop. Want op dit vlak heeft deze gemeente een flinke inhaalslag te maken, zo blijkt uit het rapport van de Rekenkamer 'Op reis naar een duurzaam Nieuwkoop'.

Als de gemeente, inwoners en bedrijven op de huidige manier door blijven gaan met energie slurpen, dan haalt Nieuwkoop de doelstellingen van het Nationale Klimaatakkoord niet. De eerste stappen van de gemeente om aardgasloze wijken mogelijk te maken en het gebruik van restwarmte van de afvalwaterzuiveringsinstallatie zijn een goed begin, maar niet meer dan dat. Er moet nog een hoop gebeuren om Nieuwkoop duurzaambestendig te maken.

Het rekenkamerrapport geeft aan, dat de lokale CO2-uitstoot en het energieverbruik omlaag moeten, terwijl er meer hernieuwbare energie moet worden opgewekt. Veel panden, die eigendom zijn van de gemeente zuigen energie en moeten binnen enkele jaren van het gas af. Bovendien wordt het volgens de Rekenkamer tijd, dat de gemeenteraad kleur bekent. En concrete doelen stelt voor de klimaat- en energietransitie van Nieuwkoop ,,met een passende mix van stimulerende en dwingende instrumenten'' richting inwoners, bedrijven en projectontwikkelaars.

Hoe die doelen bereikt moeten worden, daarover hoeven de raadsleden hun hersenen niet te kraken, zo adviseren de leden van de Rekenkamer: ,,Vermijd zoveel mogelijk discussies en bespiegelingen in de raad over technologische oplossingen voor CO2-reductie, energiebesparing en hernieuwbare energie. Laat dat aan experts over.''

Het college van burgemeester en wethouders moet de inwoners niet alleen dwingen, maar ook stimuleren om initiatieven te ontwikkelen voor duurzame activiteiten. Dat kan met het verstrekken van subsidies en leningen, of de inzet van een 'Duurzaam Bouwloket'. De gemeenteraad bespreekt donderdag, wat er de komende jaren moet gebeuren om Nieuwkoop duurzamer te maken en of er ook subsidiegeld beschikbaar komt voor inwoners.