Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Strijden tegen kap bomen


RIJPWETERING – Zo’n tachtig bomen langs het water aan de Veenderdijk moeten weg. Dat heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland bepaald.



,,Rijnland beheert en onderhoudt onze dijken ter bescherming tegen het water. De Veenderdijk (Rijpwetering) voldoet niet aan de gestelde eisen. Daarom moeten we deze dijk weer op orde brengen’’, zo laat Kirsten Barnhoorn, woordvoerder van Rijnland weten.



De familie Mooren is al vijf generaties eigenaar van deze grond en dus de bomen. Ze zijn niet blij en geven aan, dat Rijnland de dijk op de verkeerde plek op wil hogen. Jetske Mooren pleit voor het behoud van de bomen. ,,Dit is gewoon een unieke plek. Zo is er een speciale boom, die boven het water hangt. Onze kinderen noemen die de eendenboom, omdat daar altijd eendjes in zitten.’’



Ze vervolgt: ,,Als die bomen weg zijn, zitten wij straks naar het koude, kille water te kijken. Zelfs mijn man Bert heeft in zijn jeugd nog in die bomen geklommen.’’ Maar dit brengt Rijnland niet op andere gedachten: ,,We verwachten van dijken een bepaalde stabiliteit en ze moeten een zekere hoogte en breedte hebben. Dat zijn wettelijke eisen en daarom moeten wij die kade weer op orde brengen.’’



Het echtpaar Mooren blijft proberen om de bomenkap tegen te houden.