Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2019

Column


Oud papier

Het leek zo maar even een mededeling van wethouder Yvonne Peters tijdens de raadsvergadering. Ze kondigde aan, dat Nijssen Recycling geen geld meer wil betalen voor het ingezamelde oud papier. Dan gaat het om 60 euro per ton van dat oude papier, dat vervolgens gerecycled wordt. Maar dit besluit van Nijssen kan desastreuze gevolgen hebben voor verenigingen en scholen, die al jaren trouw het oud papier ophalen.

Toen ik nog op de lagere school zat, was ik een van de kinderen die langs de deuren ging om het oud papier op te halen. Met 1200 kilo in een jaar was ik de ‘papiertopper’. Ook anno (bijna) 2020 zetten kinderen, maar ook volwassenen zich in om het oud papier gescheiden op te halen. Het zorgt voor minder restafval en de verenigingen, stichtingen en scholen verdienen er een zakcentje aan. Bij sommige organisaties gaat het zelfs om een jaarinkomst van meer dan 20.000 euro!

De afnemers van het oud papier, die vooral in Azië zitten, hebben hun kwaliteitseisen echter verhoogd. En ook betalen ze veel minder voor het restpapier. En dus zit er van de kant van Nijssen geen vergoeding meer in voor de vrijwilligers. Sterker nog: het bedrijf stopt op 1 juli 2020 helemaal met het inzamelen van oud papier met scholen en verenigingen.

Niet alleen is dit schadelijk voor het milieu; de oude tijdschriften komen weer bij het restafval. Ook kan de gemeente Kaag en Braassem zo de ambitie van maximaal 100 kilo restafval per huishouden op haar buik schrijven. Tegelijkertijd komen vrijwilligersorganisaties ernstig in de financiële problemen. Het is de plicht van de gemeenteraad om dit op te lossen. Garandeer de verenigingen, dat ze 60 euro per ton blijven ontvangen voor al hun oud papierwerk en vind een bedrijf, dat al dat oud papier in ontvangst neemt en doorverkoopt voor hergebruik. Falen is geen optie.