Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Klepelen


KAAG EN BRAASSEM – Een groot deel van de 4 x 100.000 euro aan extra groen wordt uitgegeven aan een andere manier van gras maaien en enkele ‘tiny forests’. Op de vraag van SVKB-raadslid Hilde Bax of er nog veel meer van dat geld te doen is, reageerde wethouder Inge van der Meer. ,,Dit zijn dingen, die niet in het beheer van de gemeente zitten en echt noodzakelijk zijn om te doen. Als u andere dingen wilt, moet er meer geld in de beheerpot.’’

Het is de bedoeling, dat twee ‘tiny forests’ – een verzameling bomen en struiken ter grootte van een tennisveld – komen bij basisscholen in in Leimuiden en Hoogmade. Volgens Van der Meer is de stichting GroenLicht ‘enthousiast’ over het collegevoorstel aan de raad. In dat voorstel staat ook, dat het gras voortaan niet meer ‘geklepeld’ wordt, maar gemaaid. De laatste jaren laat de gemeente het gras namelijk liggen, nadat het gemaaid is. Niet alleen verstikt de bodem hierdoor, ook zorgt de verzuurde grond voor ongewenste natuur, zoals brandnetels.

In 2013 waarschuwde de lokale journalist al voor het laten liggen van het maaisel en de verzuring van de grond. Toenmalig wethouder Ton van Velzen liet indertijd echter weten: ,,De grond is zo rijk, dat het niet uitmaakt of je het maaisel weghaalt of laat liggen. Het groen daaronder blijft leven. Ook is er geen sprake van brandnetelvorming.’’ De realiteit toont echter aan, dat het klepelen destructief is voor het grondleven. Met het maaien en weer weghalen van het gras, moet de biodiversiteit in de gemeente Kaag en Braassem weer beter worden.