Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 februari 2020

Monumentenlijst verdwijnt


KAAG EN BRAASSEM – Over niet al te lange tijd zijn er geen gemeentelijke monumenten meer in Kaag en Braassem. Dit besloot de gemeenteraad maandagavond.

De monumentenlijst wordt afgeschaft en hiervoor in de plaats komt een lijst met ‘karakteristieke gebouwen en gebieden’. De gedachte erachter is, dat eigenaren dan gemakkelijker duurzame aanpassingen aan hun woning, boerderij of molen kunnen uitvoeren. Zoals het leggen van zonnepanelen of het aanbrengen van driedubbel glas. Tot nu toe hadden ze hier een vergunning voor nodig, maar dat hoeft in de toekomst dus niet meer.

Dat nu de beschermde monumentenstatus wegvalt, hoeft niet het einde van de monumenten zelf te betekenen. Als eigenaren hun (tientallen of zelfs honderden jaren oude) pand willen slopen, moet hier nog wel een vergunning voor worden aangevraagd.

Leo Dubbelaar, secretaris van het Cuypersgenootschap, is niet blij. Hij waarschuwde de raadsleden vooraf: ,,Een gemeentelijke monumentenlijst is dé manier om historische panden te beschermen die vooral lokaal van waarde zijn. Het klinkt sympathiek om het beleid te veranderen om eigenaren meer ruimte te geven. Maar de monumentenwetgeving is enkele jaren geleden al gewijzigd. Daarmee zijn diverse werkzaamheden bij monumenten vergunningvrij geworden. Wij spreken ons vooral tegen dit nieuwe beleid uit omdat het concreet de monumentale waarden van Kaag en Braassem in gevaar brengt.’’

Maar deze woorden maakten geen indruk. Raadslid Conny Punt (D66): ,,Met het afschaffen van de monumentenstatus kunnen gebouwen verduurzaamd worden, maar de bescherming tegen (gedeeltelijke) sloop zonder vergunning blijft.’’ De politieke partijen PRO en VVD steunden dit standpunt. Het liefst hadden het CDA en SVKB de monumentenstatus behouden. ,,Er is teveel onduidelijkheid’’, aldus raadslid Fred Zoetendaal (SVKB). ,,Teveel wordt losgelaten en controle over het historische erfgoed gaat verdwijnen. Het is een te belangrijk onderwerp om lichtzinnig mee om te gaan.’’ Maar het voorstel werd met een kleine meerderheid toch aangenomen.