Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2021

,,Ik wil de mensen uit hun vier muren halen’’

Cor de Jong geeft scootmobielles met Buddymobiel

Als u een scootmobieler met de handen in de lucht langs de weg ziet staan, betekent dat niet, dat hij overvallen wordt. De kans is groot dat de man of vrouw scootmobielrijles krijgt van Cor de Jong.

De Jong (78) is een ervaren scootmobielrijder; noodgedwongen maakt hij er al 22 jaar gebruik van. Zeven jaar geleden besloot hij van zijn beperking zijn kracht te maken. Met zijn ‘Buddymobiel’ leert hij andere scootmobielgebruikers hoe ze veilig in het verkeer kunnen rijden. Maar ook weten, hoe ze hun scootmobiel in een winkel moeten manoeuvreren. ,,Teveel mensen krijgen een scootmobiel, maar dan wordt dat ding afgeleverd zonder duidelijke rij-instructies. Daarna durven ze zo’n scootmobiel vaak niet te gebruiken. Ik wil ze uit de vier muren van hun huis halen.’’

Hij heeft al tientallen mensen geholpen en vraagt er geen geld voor. ,,Ik doe het voor het behaaglijke gevoel, dat ik mensen heb geholpen om uit die vier muren te komen. En hen een stukje zelfstandigheid te geven. Ze zijn vaak angstig om alleen de weg op te gaan. Wanneer ik een paar keer met hen meerijd, voelen ze zich veiliger en durven ze weer de straat op en de winkels in.’’ Heel blij is De Jong, dat hij bij de plaatselijke supermarkt met zijn ‘leerlingen’ mag oefenen.

Kees de Langen (77) reed tientallen jaren als vrachtwagenchauffeur door heel Europa.  Maar door een tumor en talloze operaties is hij sinds januari aangewezen op een scootmobiel. De Jong neemt hem mee de weg op en legt uit waar alle knopjes voor dienen. De Langen krijgt nog instructies, dat hij altijd rechtop moet zitten en samen gaan ze op pad. Het eerste obstakel komt er direct al aan; een stoeprand. De Jong: ,,Met een fiets ga je zonder problemen zo’n stoepje schuin op. Maar dat kan niet met een scootmobiel; dan ga je recht op jouw plaat. De wielen gaan namelijk één kant op hangen en dan sla je om.’’

De beide mannen willen linksaf slaan en De Langen doet zijn knipperlichtje aan. ,,Steek ook jouw hand uit, want veel verkeersdeelnemers zien dat kleine lichtje niet’’, waarschuwt De Jong. Iets verderop oefenen de beiden de noodstop.  Bij een fiets gebruik je dan de handremmen, maar op een scootmobiel moet je juist de handvatten loslaten. Het voelt heel tegenstrijdig, erkent De Langen. ,,Ik ben gewend om die handvatten in te knijpen als ik rem.’’ Normaal wil De Jong altijd dat de nieuwbakken scootmobielrijders bij het oefenen van de noodstop ook de beide armen in de lucht steken, om zo goed aan te voelen, dat de scootmobiel direct stopt wanneer de handvatten niet beroerd worden. Die twee armen in de lucht gaat De Langen toch net even te ver: ,,Ik heb met bussen en opleggers gereden, maar die armen houd ik omlaag!’’ De Langen is heel blij, dat De Jong hem leert om met een scootmobiel om te gaan.

De scootmobiellessen zijn heel nodig, zo laten de ongevallencijfers zien. Jaarlijks overlijden ruim 40 scootmobielers en inzittenden van andere gehandicaptenvoertuigen. Als je het aantal ongelukken vergelijkt per gereden kilometers, dan vallen er meer doden onder scootmobielers, dan onder motorrijders, bromfietsers, fietsers en voetgangers. (bron: swov.nl). Wie in een scootmobiel rijdt is namelijk per definitie een kwetsbare verkeersdeelnemer. Vaak zijn het mensen op hoge leeftijd, die minder gezond zijn. Bij een botsing of val is de kans op ernstig lichamelijk letsel groot.

De Jong bevestigt deze cijfers. ,,Ik vind dat een scootmobielrijbewijs ingevoerd moet worden en dat iedereen een rijexamen moeten halen.’’ Interesse in scootmobiellessen? De Jong geeft ze in Leimuiden, Rijnsaterwoude en Bilderdam. Telefoon: 0172 509 139.