Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juni 2021

“Opmaat naar gemeentelijke fusie’’

OEGSTGEEST – De fusiewens van de gemeenteraad van Leiden zint de VVD in Oegstgeest helemaal niet.

Fractievoorzitter Sven Spaargaren wees burgemeester Emile Jaensch er op, dat de Leidse raad een amendement heeft aangenomen, waarbij de bestuurders worden opgeroepen ‘toe te werken naar bestuurlijke eenheid’. “Dat is een opmaat naar een fusie!’’, aldus Spaargaren.

Jaensch zag het echter anders: “We lezen niet expliciet, dat dit een opmaat is naar een gemeentelijke herindeling. De meerwaarde wordt gezien in een hechte samenwerking, een toewerking naar bestuurlijke eenheid is daarbij ondersteunend, is de slotsom.’’ De burgemeester vervolgde: “Maar iedere raad  is verantwoordelijk voor haar eigen toekomst. Er is geen druk van buitenaf. Dat Leiden zich uitspreekt over haar bestuurlijke toekomst is interessant, maar voor rekening van die gemeente. Samenwerking is goed, fusie is niet aan de orde.’’ Spaargaren bleek niet onder de indruk van deze woorden: “Behalve u heeft iedereen wel door dat dit een opmaat is naar een fusie. Het is jammer dat de raad van Leiden dit heeft aangenomen. Het draagt niet bij aan een warme samenwerking.”