Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 december 2021

Oude metalen zijn goud waard


LEIMUIDEN – Het bedrijf Van Groningen B.V. is al vijftien jaar actief in de regio Kaag en Braassem. Met het opkopen, sorteren en verwerken van metaal en oud ijzer draagt deze onderneming meer dan een klein steentje bij aan een duurzaam leefmilieu. De hoogste tijd dus, voor een gesprek met commercieel directeur Mark de Boer, onder wiens leiding jaarlijks vele tonnen aan ijzer- en metaalafval worden verwerkt om opnieuw gebruikt te worden.

JOEP DERKSEN

Na zijn Havo-opleiding ging De Boer naar de Havenvakschool, waarna hij actief werd in de logistiek. Zijn vader en opa komen uit een havenfamilie, dus was het niet helemaal een verrassing, dat De Boer’s eerste baan in het Amsterdamse havengebied was. “Daar leerde ik dertig jaar geleden mijn eerste belangrijke levensles: ‘Als je zegt, dat je iets doet, moet je dat ook doen. Een man, een man, een woord, een woord. Daarmee krijg je respect van de mensen. Wanneer je jezelf verschuilt achter een ander, komt het niet goed. Je moet je nooit verstoppen.”

In de loop der jaren is De Boer actief geraakt in de recyclingwereld. “De logistieke en commerciële wereld liggen redelijk dicht bij elkaar. Dan bezocht ik een klant waar een binnenvaartschip werd geladen, waar ze nog 1.000 ton ijzer over hadden, na contact met mijn baas mocht ik daarop bieden.” Inmiddels werkt hij al weer elf jaar bij Van Groningen B.V., waar alle metaal- en oud ijzerproducten worden gerecycled. Maar ook allerlei sloopmetalen, zoals koper en elektriciteitsdraad worden hier handmatig van elkaar gescheiden.

Containers

De Boer geniet van het vak: “Elke dag is het anders. Vroeger kon je alles exporteren naar China, maar nu wil men dat wij het koper van het koperkabel scheiden, voordat het op transport gaat. Ook de regelgeving en handel verandert; het wordt transparanter en sneller. Dat maakt het leuker, omdat je zelf ook scherper moet zijn.” Bij Van Groningen staat service hoog in het vaandel. “Als een klant ijzer heeft liggen op het sloopwerk, kunnen we het afhalen met onze container service. Omdat we met onze 5 werven in Nederland landelijke dekking hebben kunnen we altijd een passende oplossing bieden.

Zowel consumenten als bedrijven kunnen hun oud ijzer en metalen aanbieden bij de vestiging in Leimuiden. Hier betaalt Van Groningen de beste dagwaarde uit. Als iemand een schuurtje opruimt krijgt hij contant betaald of we maken het geld over. Hierbij wordt er goed op gelet, dat er geen gestolen spullen worden aangeboden. “Van Groningen is lid van de Metaal Recycling Federatie. Wanneer er metaal gerelateerde diefstallen plaatsvinden, krijgen we een melding van onze branchevereniging. Op deze wijze proberen we metaal diefstal tegen te houden. ”

Heel soms treffen de medewerkers bijzondere pronkstukken aan, die een plaatsje hebben gekregen op het kantoor van De Boer. Zoals een geveltegel van een historisch Amsterdamse woning, maar ook een authentieke soldatenhelm uit de Eerste Wereldoorlog. De Boer laat weten, hoe deze helm gevonden is. “Ons bedrijf is ook actief in het slopen en dat hebben we gedaan voor een baggerbedrijf. Deze helm werd tijdens het baggeren gevonden.” Ook heeft Van Groningen ervaring met het slopen en recyclen van complete windmolens. “Windmolens slopen is het omgekeerde van opbouwen: we hijsen ze af, leggen ze neer en verwerken ze.”

Pareltjes

De werf in Leimuiden is één van de vele pareltjes van Van Groningen, waar nieuwe werknemers overigens welkom zijn: “Hier sorteren we de diverse metalen nog met de hand; of het nu gaat om aluminium, ijzer of koperkabel. Hierdoor krijgt de klant een eerlijke waarde voor zijn metalen. Het gewogen gewicht van de diverse gesorteerde metalen wordt afgeprijsd. Met deze opbrengst worden de sorteerkosten verrekend. Het verschil wordt aan de klant uitgekeerd.”

Persoonlijk vindt De Boer het ook fijn, dat hij zo duurzaam bezig is. “Metaal kan onbeperkt gerecycled worden. Het smelten van gerecycled ijzer en metaal is vele malen duurzamer dan het smelten en transporteren van uit mijnen afkomstig cokes en ertsen. Daarbij komt bij het smelten van gerecycled metaal door middel van elektriciteit vele malen minder uitstoot vrij dan bij traditionele manier van het smelten met hoogovens.”