Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 januari 2022

Woubrugger naar hoogste politieke kringen

Hans Vijlbrief wordt Staatssecretaris Mijnbouw

WOUBRUGGE – Vanaf zijn allereerste baan dient Woubrugger Hans Vijlbrief ‘de publieke zaak’, zoals dat zo mooi heet. Als ambtenaar heeft hij veel verschillende functies gehad en deze week werd bekend, dat Vijlbrief Secretaris van het nieuwe ministerie van Mijnbouw wordt.

De belangrijkste taak van dit ministerie is het behandelen van de aardbevingsproblematiek, dat tot nu toe viel onder de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken. Een inwoner van Woubrugge zit dus in het nieuwe kabinet in het centrum van de macht. De hoogste tijd, om wat meer over Vijlbrief te weten. Uit dat onderzoek komt naar voren, dat Vijlbrief (58) veel ervaring heeft in het onderhandelen en praten met mensen. Echte vijanden heeft hij niet gemaakt en als fervent Feyenoord-supporter heeft hij het afgelopen jaar ook goed kunnen samenwerken met minister Kajsa Ollongren, die samen met haar twee zonen een vaste plek op de tribune van Ajax heeft.

Vijlbrief woont met zijn vrouw in Woubrugge en samen hebben ze een zoon en een dochter. Zijn wieg stond in 1963 in Voorschoten; zijn vader was destijds verkoopmanager bij drankenfabrikant Riedel. Vijlbrief behaalde in 1981 zijn atheneumdiploma aan het Visser ’t Hooft Lyceum, waarna hij zes jaar later afstudeerde aan de opleiding Algemene Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In 1992 promoveerde hij op diezelfde universiteit. Op deze universiteit ontmoette hij overigens ook zijn vrouw Manouche Hetzler.

Dat jaar begon voor Vijlbrief het werkzame leven. De eerste jaren als Econoom op het Ministerie van Economische Zaken, waar hij al gauw carriere maakte. Na een uitstapje naar het Centraal Planbureau, waar Vijlbrief amper een jaar onderdirecteur was, zette hij zich het eerste decennium van deze eeuw in als bijzonder hoogleraar Economische Politiek aan de VU. Terwijl hij tegelijkertijd in hoge functies werkte op de Ministeries van Economische Zaken en Financiën.

In 2018 werd Vijlbrief voorzitter van de Eurogroepwerkgroep en twee jaar later volgde hij de afgetreden Staatssecretaris Menno Snel op, die dit moest doen vanwege de toeslagenaffaire. Vijlbrief werd als Staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor onder meer de Belastingdienst en de FIOD. Onder zijn leiding kondigde de Belastingdienst aan, dat er in 2024 een nieuwe belasting op dividend komt, om belastingontwijking te voorkomen. Hierna kondigden Unilever en Shell aan, dat ze hun hoofdkantoren weghalen uit Nederland en verplaatsen naar het Verenigd Koninkrijk, waar zo’n belasting voor aandeelhouders niet wordt ingevoerd.

Vlak voor zijn beëdiging verklaarde Vijlbrief dat hij de Belastingdienst ‘weer saai’ wilde maken. Hij haalde de bezem door deze organisatie. Er kwam een aangifte van ambtsmisdrijven tegen de Belastingdienst en vier hoge ambtenaren werd dringend verzocht zich terug te trekken. Er waren namelijk signalen, dat ambtenaren op ras aan het discrimineren waren. Op basis van vermoedens werden inwoners onterecht als fraudeurs aangemerkt. Dat leidde bij tienduizenden mensen tot jarenlange financiële problemen en verdriet; soms zelfs met de uithuiszetting van hun kinderen tot gevolg. Vijlbrief zorgde voor een compensatieregeling.

Het compenseren van mensen wordt ook onderdeel van zijn volgende functie als staatssecretaris Mijnbouw. In dit geval gaat het om de inwoners van Groningen, van wie de huizen beschadigd zijn door aardbevingen. Deze aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning; omdat gas uit de grond wordt gehaald, ontstaan er ondergrondse holtes en hierdoor begint de grond te verzakken. De komende jaren zal Vijlbrief er nog een hele kluif aan hebben om alle schadeslachtoffers op zo’n manier financieel te compenseren, dat iedereen ook echt tevreden zal zijn.

Zijn nieuwe functie begint op 10 januari, wanneer de nieuwe regering wordt geïnstalleerd. Vijlbrief blijft naar verwachting gewoon in Woubrugge wonen. Hij staat namelijk als lijstduwer op de D66-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mocht hij met voorkeurstemmen gekozen worden als raadslid, dan ligt het niet in de verwachting dat Vijlbrief zijn baan als Staatssecretaris Mijnbouw gaat inruilen voor een positie in de gemeenteraad van Kaag en Braassem.