Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2023

“Carnaval is een feest van diversiteit”

Het carnaval staat weer voor de deur! Voor de buitenstaander is dit een feest van drinken en polonaise lopen, maar achter dit van oorsprong katholieke feest schuilt veel meer. Carnaval gaat om samenzijn, samen zorgen en samen feesten.

Prins Frank Verschuur van de Caskarvieten uit Alphen aan den Rijn is blij, dat na de coronajaren het carnaval eindelijk weer volop gevierd kan worden. Op 18 februari is er weer een Boerenbal, met ‘Flower Power’ als thema. Een hoogtepunt van zijn prins-zijn dit jaar was het bezoek aan de bewoners van het verzorgingstehuis Rietveld, zo geeft Prins Frank aan. Hij deed dit samen met zijn page Chantal en hofmaarschalk Mike, de Raad van Elf en tientallen andere Caskarvieten. “Dit is een van de mooiste dingen om te doen. Het zijn vaak dementerende ouderen en samen zingen we oude liedjes. Je ziet de mensen glimlachen en genieten. Daar doen we het voor. Misschien zijn ze het een half uur later weer vergeten, maar als carnavalsvereniging zorgen we ervoor dat mensen een mooie beleving hebben.”

Carnaval is zijn lust en zijn leven. “Ik loop er al sinds mijn zevende. Bij de Caskarvieten heb ik ook mijn vrouw leren kennen. Mensen die er niets van af weten zeggen: het is een zuipfeest. Maar overal wordt gedronken. Een biertje hoort bij carnaval, net als bij de hockey en voetbal. Maar we zijn in feite gastheer van een groot feest en als gastheer houden wij ons in en ga je niet teveel drinken.” Wat er zo leuk is aan carnaval? “Je kunt los gaan en iets gekker doen dan je normaal doet. Spring uit de band, vergeet de stress, laat alles los en geniet een avondje!”

Prinsenkar

Iwan Vervoort is Lid van de Raad van Elf van de Krooshappers uit Boskoop, dat al sinds 1974 bestaat. Dit jaar zwaait Prins Flora samen met zijn twee hofdames Nathalie en Sanne de scepter. “Carnaval is een feest van diversiteit. Iedereen is verkleed en onherkenbaar, met heel leuke creaties. Boskoop heeft tijdelijk een nieuwe naam: Kwakveen en de grote optocht op de zaterdag trekt tienduizend bezoekers. Met dertig wagens, waaronder veel versierde carnavalskarren en 1250 deelnemers is de optocht een absoluut carnavalshoogtepunt.”

Maandenlang zijn mensen bezig geweest om die karren te versieren, volgens het thema ‘Kwakveen swingt’. Hoewel carnaval vorig jaar op het laatste moment werd toegestaan en er in 2022 een bescheiden gecostumeerd feestje werd gevierd, kunnen dit jaar alle carnavalsremmen los. “In de Cube hebben we carnaval gevierd samen met mensen met een beperking; het was één groot feest”, geniet Iwan nog na. “Dit jaar gaan we er onbezorgd en vol gas tegenaan. Met op zaterdagavond het optochtbal, op zondagmiddag het familiebal en daarna de thema-avond. Carnaval heeft de toekomst.”

Mascha Eickhoff-Verhoeven is bestuurslid van de Plasduikers uit Nieuwkoop en heeft een carnavalsmotto: “Lang leve de lol en de gezelligheid!” De Plasduikers hebben in hun 56-jarig bestaan het veertigste prinsenpaar: Prins Anders en Prinses Violet, met hun twee dochters Esther en Sabrina als pages. “Als bestuurslid ben je het hele jaar door met carnaval bezig. Je moet sponsoren benaderen, locaties regelen en vrijwilligers aansturen. Als je daar op de elfde dag van de elfde maand mee begint, ben je te laat. Voor de carnavalsvierders duurt carnaval van 11 november tot half februari, maar voor het bestuur is carnaval een jaarrond bezigheid.”

Dit jaar wordt voor het eerst een carnavalsmis gehouden in de kerk in Langeraar. Iedereen is dan met (maar ook zonder) carnavalskleding uitgenodigd om deze mis bij te wonen. Onder meer burgemeester Robbert-Jan van Duijn zal dan een toespraak houden, gericht op de geneugten van het carnaval vieren. Ook is er tijdens deze carnavalsmis live muziek te horen. De Plasduikers verzorgen ook wat lekkers en een bloemetje aan de bewoners van zorgcentrum de Aarhoeve. “Carnaval is niet alleen feesten, het gaat om het sociale en een stukje verbinding in het dorp. We laten het dorpse gevoel weer leven. Carnaval is een feest voor iedereen.”