Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Oranje Vereniging Voorhout pakt uit tijdens Najaarsfeesten


Zestigste verjaardag wordt uitbundig gevierd
Voorhout – De Oranje Vereniging Voorhout (OVV) bestaat dit jaar 60 jaar en tijdens de Voorhoutse feestweek van 9 tot en met 16 september wordt er flink uitgepakt. Inwoners kunnen kijken naar of meedoen aan activiteiten als een sportuitwisselingstoernooi, een “Skatetocht voor Schoon Drinkwater”, de beruchte buikschuifbaan met een wereldrecordlengte van 60 meter, kratstapelen en niet te vergeten de lampionoptocht. Daarnaast zijn er dagelijks nog talloze andere activiteiten die de Oranje Vereniging aanbiedt. Willem Vink (59), al 33 jaar secretaris van de Oranje Vereniging vertelt over de activiteiten die in de feestweek zullen plaatsvinden.

door Joep Derksen

Ter ere van het 60-jarig bestaan heeft de vereniging al een aantal nieuwe activiteiten georganiseerd dit jaar. Een van de hoogtepunten was zonder twijfel het luchtkussenfestival, waar meer dan 30 luchtkussens voor veel vertier zorgden. Maar ook de dag dat modeltreintjes bekeken konden worden onder het motto: “Voorhout spoort goed” is het vermelden waard.

Op 4 en 5 november zal de Oranje Revue plaatsvinden: dit wordt de grote afsluiter van het jubileumjaar en belooft een waar spektakel te worden. In het Teylingen College aan de Leidsevaart in Voorhout zullen de muziek van St. Cecilia en het cabaret van theatergroep Cultuur Verheft zorgen voor een waar feest. Ook zal het wel en wee van 60 jaar Oranje Vereniging als een rode draad lopen door het festijn zelf. Donateurs kunnen tijdens de kermisdagen maximaal twee kaarten kopen voor € 5,-. Na de kermis zullen deze entreetickets € 10,- kosten.

In 1946 is de OVV opgericht om bevrijdingsfeesten op te zetten. Pas later kwam hier ook de organisatie van de jaarlijkse Koninginnedagfeesten bij. Vink: “Wij brengen met deze festijnen saamhorigheid onder de bevolking: verenigingen zijn het cement in de samenleving.”

Feest vier je samen

Een feestweek organiseren is geen sinecure: “De voorbereidingen om een goede feestweek op te zetten, duren meer dan een jaar”, legt Willem uit. “Ons motto is: ‘Feest vier je samen’ en met onze activiteiten raken we alle lagen van de bevolking en van jong tot oud.” Zo wordt de skatetocht op 10 september georganiseerd in samenwerking met de Rotary, de ijsclub en de scouting. De opbrengsten van deze skatetocht gaan naar projecten voor waterputten om schoon drinkwater in Kameroen te krijgen. Willem: “We zijn erg blij dat we de Afrikaanse bevolking kunnen helpen met een van onze activiteiten. Daarnaast verloopt de samenwerking met deze organisaties ook heel goed. Met name de scouting wil ik er in dit verband uitlichten, want zij helpen ons al 25 jaar met bijvoorbeeld het opzetten van de dranghekken: we kunnen echt niet meer zonder hun assistentie.

“Een activiteit die nog onderbelicht is geweest in de pers is het sportuitwisselingstoernooi dat gehouden wordt op 9 september. De sportverenigingen Bax, Bacluvo en HV Foreholte organiseren wedstrijdjes waarbij de zaalvoetballers gaan handballen en badmintonnen en de handballers en badmintonners de andere twee voor hen vreemde sporten gaan beoefenen. Op dit moment hebben al meer dan 200 deelnemers zich ingeschreven, maar aanmelden kan nog steeds op:
www.hvforeholte.nl.

De buikschuifbaan zal dit jaar 60 meter zijn, inderdaad: één meter per jaar dat de OVV bestaat. Op deze baan met liters groene zeep moeten de deelnemers liggend op hun buik een zo groot mogelijke afstand afleggen. Van te voren moeten horloges, piercings en broeken met metalen knopen worden afgedaan. De buikschuifbaan bestaat al weer acht jaar en is ondertussen bekend in binnen- en buitenland. Jaarlijks gaat deze ludieke activiteit naar kermissen en feestweken in Nederland, Duitsland en België.

Willem wil nog een ding van zijn hart: “Wij zijn een niet-gesubsidieerde vereniging en houden onze eigen broek op. We hebben zo’n 3.100 donateurs en zijn natuurlijk altijd op zoek naar meer mensen die ons een warm hart toedragen. Voor slechts € 5,-, en liever meer natuurlijk, ben je al lid van de Oranje Vereniging. Tijdens de kermisweek, maar ook het hele jaar door, kan iemand zich aanmelden als donateur. Voor meer informatie kan onze website bekeken worden:
www.ovvoorhout.nl.”

“Maar het allerbelangrijkste”, zo sluit Willem af, “is toch dat de mensen het ontzettend naar hun zin hebben bij alle activiteiten. En het is echt waar: hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”