Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 september 2006

Eerste Naturalisatiedag in Teylingen


'Goed om stil te staan bij het feit dat je Nederlander geworden bent'
Teylingen – De allereerste naturalisatiedag werd gehouden op donderdag 24 augustus, de datum waarop in 1815 de Nederlandse Grondwet in werking trad. Negen mensen die sinds 1 januari 2005 een Nederlands paspoort hebben ontvangen kwamen naar het Trefpunt in Warmond om door burgemeester Jeroen Staatsen en wethouder Henriette Wilbrink in het zonnetje gezet te worden. De ‘nieuwe’ Nederlanders genoten van de ceremonie en de aansluitende boottocht.

door Joep Derksen

De naturalisatiedag was de laatste officiële handeling die burgemeester Staatsen mocht verrichten, voordat hij afgelopen maandag zijn ambtsketen overdroeg aan zijn opvolger Sander Schelberg. In zijn speech vertelde hij waarom Naturalisatiedag zo belangrijk was: “Als je gaat trouwen, heb je een trouwdag, de dag dat je een kindje krijgt is een geboortedag en als je jarig bent, wordt de verjaardag gevierd. Het is dus goed om stil te staan bij het feit dat je Nederlander geworden bent.”

Staatsen informeerde de aanwezigen ook over wat het is om Nederlander te zijn. “Wij Nederlanders zijn trots op ons land, maar het allerbelangrijkste wat Nederland bindt is wederzijds respect. Of je nu man of vrouw bent, zwart, bruin, geel of het afschuwelijke wit van ons. Iedereen mag het leven inrichten zoals hij wil. Ik vind het allerbelangrijkste dat mensen elkaar respecteren. Geef elkaar geen negatief oordeel, maar zorg ervoor dat Nederland aardiger wordt. Daarnaast heeft elke persoon rechten en plichten. Zo mag u bijvoorbeeld gaan stemmen voor de tweede kamer verkiezingen en lokale verkiezingen.” Fijntjes voegde hij eraan toe: “Maar de burgemeester kan niet gekozen worden.”

Boekje

De genodigden werden vervolgens een voor een naar voren geroepen en kregen een boekje over Nederland, getiteld “Wij”, en een doosje met de Teylinger Hoogtepunt chocolaatjes. Deze avond was een afsluiting van een periode van vele jaren, waarin de mensen uit alle hoeken van de wereld naar Nederland zijn gekomen, om hier een nieuw leven op te starten. Het was vaak de liefde die ervoor zorgde dat de mannen en vrouwen uit Hongkong, Eritrea, de Dominicaanse Republiek, Albanië, Polen en zelfs Duitsland kwamen.

Oliver Beckmann, voormalig Duitser, woont al jaren samen met Kirsten Kaptein en hij werkt voor de koninklijke landmacht. Hij geeft zijn mening over het verloop van de avond: “Het was een leuke ceremonie, maar ik had ook wel wat meer willen horen over de achtergrond van de mensen zelf. Ook iets meer ceremonieel vertoon zou leuk zijn geweest zoals de Nederlandse vlag hijsen of samen het Nederlandse volkslied zingen.” Oliver en Kirsten wonen al sinds 1995 in Voorhout, of eigenlijk: woonden. Kirsten: “Sinds 1 juli wonen we in Zoetermeer, maar we hebben ons nog niet uitgeschreven: dat gaan we nu heel snel doen. Het is toch fijner om de Naturalisatiedag te vieren in de plaats waar je meer dan tien jaar hebt gewoond.”

Angela Rosado, geboren in de Dominicaanse Republiek, vierde het feestje met haar man Rene Mens en kinderen. “Het is fijn om dit te mogen meemaken en het is gewoon gezellig!” Een aantal van de Nederlanders heeft hun paspoort op moeten geven om het zo bekende ‘rode paspoort’ te verkrijgen. Toch blijft de trots op het geboorteland. Na een opmerking van wethouder Wilbrink over hoe speciaal het Nederlanderschap is, zei een van de aanwezigen: “Ik ben ook Poolse hoor!” Alle genodigden krijgen op een later tijdstip nog het officiële boekje “Handleiding Democratie en Burgerrechten” toegestuurd.