Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 december 2006

Omwonenden kiezen speeltoestellen

Voorhout – De gemeente Teylingen laat bewoners kiezen uit nieuw te plaatsen materiaal voor de speelplekken en het groen in de wijk. Afgelopen woensdag was de eerste mogelijkheid voor de bewoners in de nieuwe wijk “G1”, het gedeelte tussen de Schoutenlaan en de Jacoba van Beierenweg, om hun mening te geven. Het was een drukte van belang in het bestuurscentrum van Voorhout en iedereen wilde zijn of haar zegje doen.

door Joep Derksen

De gemeente gaf de omwonenden de keuze uit drie variaties aan speeltoestellen. Oorspronkelijk waren het vier opties, maar een van deze mogelijkheden viel af omdat dit materiaal “financieel niet aantrekkelijk was”. Vanaf 17:00 uur was het al meteen druk en de aanwezigen vonden het erg leuk om zelf een keuze te mogen maken. Op een groot bord konden de (toekomstige) bewoners aangeven welke speeltoestellen het meest aantrekkelijk zijn. De gemeente zal vervolgens de resultaten optellen en het speelmateriaal met de meeste stemmen zal in de wijk geplaatst worden.

Vijftig ouders en meer dan dertig kinderen gaven hun mening. Wethouder Homan was erg enthousiast over de gang van zaken: ‘Dit traject waarbij we de omwonenden een stem geven, willen we in de toekomst meer gebruiken wanneer we andere speelplaatsen ook gaan aanpassen. We laten de keuzes dan aan de buurt over en dit past in ons streven om meer naar de omgeving te luisteren.’

Nota

In april hoopt Homan met een nota te komen waarin beschreven staat hoe in de toekomst speelplaatsen eruit moeten zien. Hij licht alvast een tipje van de sluier op: ‘De ondergronden moeten veilig zijn, zodat de kinderen zich niet te pletter vallen of al smerig worden zodra er twee druppels regen zijn gevallen. Bovendien wil ik kijken of de speelplekken wel op de juiste plekken staan en een plan van aanpak voor de komende vijf jaar zal worden opgesteld.’

De winnende speeltoestellen bleken uiteindelijk te zijn: de Freeplay (twee huisjes met een klimrek en verbonden met een dubbele kabel), een wipdolfijn en een Miniplay glijbaan. Daarnaast worden de bewoners van de Van der Jagstraat in Sassenheim verblijdt met een tafeltennistafel. De wijk tussen de Jacoba Van Beierenweg en de Schoutenlaan heeft twee straten: de Pieter Woutersstraat en het Jan van der Jagtpad. De 2.400 planten en 66 bomen in deze straten zullen uiterlijk maart 2007 geplaatst worden. Hugo Geerlings, Opzichter Groen van de gemeente, was erg blij met de reacties over de groenplannen: ‘De mensen vinden het hartstikke goed’.