Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 oktober 2007

Driekwart eeuw lief en leed

Echtpaar Olijerhoek viert albasten bruiloft

NOORDWIJKERHOUT – Het echtpaar Olijerhoek vierde zaterdag 20 oktober het feit dat zij geen dag minder dan 75 jaar getrouwd waren: een echt Albasten huwelijk dus! Voor deze zeer bijzondere gebeurtenis kwamen zelfs drie burgemeesters naar woonzorgcentrum Jeroen: van Noordwijkerhout, Noordwijk en Alkemade, de gemeente waar het echtpaar vele jaren heeft gewoond.

Leo Olijerhoek (101) en Bep Olijerhoek-Kuipers (95) ontmoetten elkaar in 1929 op de Veense kermis en werden drie jaar later in de echt verbonden. De heer Olijerhoek werkte decennialang als daggelder bij de boeren en heeft nu zijn lijfspreuk wel waargemaakt: ‘Van werken ga je niet dood.’ Hij volgt ook het advies van de dokter op, die hem vertelde dat hij veel moet drinken: iedere dag neemt hij dan ook een jonge borrel. Mevrouw Olijerhoek is ondanks haar hoge leeftijd iedere ochtend vroeg op om zich tot in de puntjes te verzorgen en haar man een kopje thee op bed te brengen. Ze maakt zelf nog haar eigen ontbijtje en brengt dat naar de door haar gedekte tafel, zodat ze om 08:00 uur gezond kan eten.

Veel familieleden waren vrijdag 19 oktober bij de viering aanwezig, waaronder vele van hun zes kinderen, 13 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Iedere burgemeester had zijn speech voorbereid en het echtpaar leek aandachtig te luisteren. Of ze ook alles mee hebben gekregen is niet zeker, want hun gehoor laat inmiddels wat te wensen over. Burgemeester Goedhart van Noordwijkerhout meldde dat hij vanwege hun hoge leeftijd geen bloemen gaf, omdat het echtpaar meer zou hebben aan vitaminen. Burgemeester Groen van Noordwijk was een andere mening toegedaan: ‘Van een bloemenbadplaats krijgt u uiteraard bloemen! U heeft bewezen dat u trouw aan elkaar kunt zijn. U bent een zeer respectabel bruidspaar en ik denk dat de hele zaal dit nooit meer zal meemaken.’ Burgemeester A. Meerburg van Alkemade: ‘U heeft bijna uw hele leven in Alkemade doorgebracht en dat u in Noordwijk terechtkomt is niet slecht. Ik weet dat u nog steeds een borreltje drinkt, dus u krijgt van mij een echte Alkemadese.’

Vervolgens ontving het echtpaar de lange rij mensen die het paar kwamen feliciteren. Voor ieder hadden ze een vriendelijk woord en diegenen die ze niet kenden, moesten zich eerst maar eens voorstellen. En zo hoort het!