Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 oktober 2007

Rust na Arbeid wint Strontrace

WARMOND – De 34ste Strontrace ligt weer achter ons en de Rust na Arbeid van schipper Rudolf Le Poole mocht zich als glorieuze winnaar huldigen. De schepen hebben periodes van windstilte afgewisseld met stormachtige omstandigheden om de ladingen stront en bloembollen te brengen van het Friese Workum naar Warmond en weer terug. Dat de race geen sinecure was, blijkt wel uit het feit dat de Nije Dei op woensdag 17 oktober de strijd staakte vanwege de zware weersomstandigheden. In de zware klasse, ook wel genaamd ‘Klasse Zware Stront’, was de Maria met schipper Ton Krom de gelukkige winnaar.

Wegens gebrek aan deelnemers was er dit jaar helaas geen Stronttocht: de race waarbij alleen van Warmond naar Workum wordt gevaren en algemeen als veel minder zwaar wordt beschouwd. In totaal deden echter wel 11 schepen mee aan de lichte en zware klasses van de Strontrace zelf. Op de heenweg moesten de schepen zich bij gebrek aan wind vaak met bomen en jagen voortbewegen. De Rust na Arbeid was ook al het eerste schip dat het keerpunt in Warmond bereikte, voorafgegaan aan de zeemansmuziek van ’t Joppekoor.

Keermeester Christiaan Tromp en Tweede Keermeester Jan de Winter leggen uit wat de Strontrace inhoudt: ‘Tijdens de race mag je nooit je motor starten, maar je moet zeilend, bomend of jagend de afstand van Friesland naar Holland overbruggen. De schepen vertrokken op maandagmiddag uit Workum en waren meer dan 25 uur in touw om Warmond te bereiken. Ze zijn verplicht een uur te rusten en deze tijd gaat pas in nadat de laatste van de vijf zakken met 25 kilo stront uit het schip is gehaald.’ Tromp herinnert zich: ‘Dit is een symbolische lading, maar het gebeurde wel eens dat zo’n zak gescheurd was en dan moest de bemanning de stinkende stront uit het schip scheppen.’

15-voudig deelnemer Age Veldboom: ‘Vroeger gingen de schippers zelfs twee keer op en neer om mest in te ruilen voor bollen. Tegenwoordig gaat het om een symbolische lading bollen, maar de race is zeer intensief. ’s Avonds moet je niet meer dan een borreltje nemen, want dan stort je in elkaar. Aan de andere kant, een Berenburg is het beste medicijn!’ Na een verplicht uur rust en het nuttigen van een deel van de fles kaagwater die burgemeester Sander Schelberg overhandigde, werd begonnen met het tweede deel van de reis. De glorieuze winnaar die als eerste Workum bereikte was, weer, Rust na Arbeid. Voor meer informatie:
www.strontrace.nl.