Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2008

Dag van het Paard bij de Voorruiters

VOORHOUT – De Dag van het Paard geeft aandacht aan de edele viervoeters die in het verleden de bollenvelden hebben helpen omploegen en momenteel onder meer furore maken onder leiding van Ankie van Grunsven. Vele tientallen mensen bezochten zondag 13 juli het terrein van de Voorruiters, waar een heel scala aan presentaties, shows en voorstellingen gegeven werden.

Door Joep Derksen

Er was voor elk wat wils: de kinderen konden gratis rijden op een paard of een pony en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Waren de allerkleinsten aan het begin van de middag nog een beetje angstig en moest menig ouder naast de viervoeter meelopen, al gauw was de hulp van pappa of mama niet gewenst en keek de kleine vol trots om zich of haar heen: “Kijk eens: ik houd de pony zelf vast!”

Maar dat er nog veel meer met een paard gedaan kan worden dan alleen rondrijden, werd al snel duidelijk. De evenementen volgden elkaar in ras tempo op: na het paardenvoetbal volgde een dressuurproef. Christien Bos liet een demonstratie zien hoe een paard met een lange teugel rondgeleid kan worden en Marije Zuidhoek toonde de traditionele Dameszit. Tot vijf uur genoten de vele aanwezigen ook van demonstraties in aangespannen terreinrijden, endurance, carrousel en western.

Dank

Jan van Schooten, voorzitter van de Voorruiters, is zeer tevreden over het verloop van de dag. “Maar dat is vooral dankzij de inzet van de leden, medewerkers, vele vrijwilligers, gemeente Teylingen en onze buren die hun parkeerplaatsen ter beschikking stelden. Het doel van de dag is om onze plaats binnen de gemeenschap een beetje af te dwingen. Sinds vorig jaar zijn we niet meer gedoogd, maar bestaan we officieel. Vandaag tonen we welke activiteiten we onder meer organiseren. Ook kunnen mensen lid worden van de vereniging, waar welhaast ieder lid een eigen paard ter beschikking heeft. Maar hoe dan ook, vandaag was het zeer geslaagd en volgend jaar organiseren we dit evenement weer.”

Hoe vonden de aanwezigen het zelf? Lara Beukma (12): “Heel leuk, want ik houd van paarden. Ik heb al verzorgpony’s, maar ben van de manege afgegaan. Nu ben ik op zoek naar een nieuwe vereniging om lid van te worden.” Ook andere kinderen genoten van het paard rijden en de shows. Sandra Hovland (12)”uit Noordwijkerhout: “Ik rijd al vijf jaar paard; het zijn fantastische dieren. Het allerbelangrijkste is dat je eerst een vriendschap met je paard opbouwt, voordat je hem gaat berijden.”
Voor meer informatie: www.voorruiters.nl.