Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2009

“Het is hier fantastisch!”

Torenklimmers enthousiast over beklimming toren Oude Jeroenskerk

NOORDWIJK – De eerste officiële dag waarop de toren van de Oude Jeroenskerk beklommen mocht worden, verliep bijzonder succesvol. Vele tientallen torenklimmers lieten zich de mogelijkheid niet ontglippen om met stralend weer de wijde omgeving te kunnen bewonderen; tot de verkeerstoren van Schiphol aan toe!

Door Joep Derksen

Zaterdag 23 mei om precies 12:00 uur beklom de eerste groep torenklimmers de toren, waarbij ze exact 148 (nauwe) traptreden moesten bewandelen. Op iedere etage kan uitgerust worden en vertelt een van de gidsen over de geschiedenis van de Oude Jeroenskerk en de verschillende attributen die te bezichtigen of, in geval van de kerkklokken, te beluisteren zijn.

De torenklimmers kregen een schat aan informatie te horen. Zo is de Oude Jeroenskerk genoemd naar de martelaar Jeroen, die de eerste pastoor van Noordwijk genoemd zou kunnen worden. Hij werd in 856 door de Noormannen onthoofd en volgens de overlevering zou zijn hoofd nog ergens in de kerk begraven liggen, al weet niemand op welke plek. De kerk is een gotische kruiskerk die aan het begin van de 13de eeuw werd gebouwd. Een grote brand in 1450 verwoestte de kerk grotendeels, waardoor alleen de romanogotische toren waarschijnlijk nog uit de 13de eeuw stamt. Een grondige restauratie vond plaats van 1970 tot 1975. In 2005 vond in de kerk het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita van Oranje-Nassau van Vollenhoven plaats.

Hans Borkent was samen met zijn vrouw Ineke en zoon Daniël een van de allereerste officiële torenklimmers die voor 3 euro per persoon van 34 meter hoog een prachtig uitzicht over de weide omgeving kon bekijken. Zij vertelt voorafgaand aan de klim: “Ik ben al een keer in deze toren geweest, maar toen mochten we maar tot halverwege. Het is leuk om nu het uitzicht te zien.” Haar man: “De toren is nog nooit zo open geweest als nu. Met mijn camera wil ik foto’s maken van ons huis, maar vlakbij staan hoge bomen met veel blad. De komende winter kom ik dus weer terug voor meer foto’s waarop ons huis nog beter zichtbaar zal zijn.”

Apostelen

Els Vink is de gids die als allereerste een groep torenklimmers naar boven mag begeleiden. In etappes brengt ze de maximaal 12 mensen omhoog voor de rondleiding die in etappes wordt afgelegd en circa een uur duurt. Ze lacht: “Dat er maximaal 12 mensen mee mogen, heeft niets te maken met het bijbelverhaal over de 12 apostelen.”

Boven aangekomen staat Ine de Haas – Koomen. Ze is bijna sprakeloos: “Het is hier fantastisch: wat een prachtig uitzicht! Ik heb nog nooit op een kerktoren gestaan, wel eens een keer op een vuurtoren. Kijk, daar zie je het kleine seminarie en aan die kant zie je de flats van Leiden. Ook is de zee en zelfs de verkeerstoren van Schiphol goed te zien. Vanaf deze hoogte kun je alle rode daken zo mooi zien. Ik heb het gevoel of ik in Wenen ben.” Ook Cor Koomen is enthousiast: “De rondleiding is mooi, je komt hier anders normaal nooit. Voor mij is het binnenste deel van de toren het meest interessant. Ik kreeg van de gids veel informatie te horen over het gebruikte hout, de stenen en de klinkers.”

Gedurende de eerste dag hebben 80 torenklimmers de top bereikt. Hans van den Berg, voorzitter van de Torenklimcommissie, is zeer tevreden over dit resultaat. Hij laat weten: “Het was een heel fijne sfeervolle dag. 80 bezoekers is best een goed aantal. We gaan zo’n 20 keer open en we gaan uit van gemiddeld 50 bezoekers per dag. Dat zijn 1.000 mensen in totaal. Later gaan we bekijken of we de openingstijden kunnen verruimen, maar met 1.000 mensen zou ik zeer tevreden zijn.”
De toren van de Oude Jeroenskerk is gedurende de maanden mei tot en met september iedere zaterdag te bezoeken tussen 12:00 uur en 16:00 uur. Elk half uur start de beklimming van de toren onder leiding van een gids. De toegangsprijs is 3 euro en de (geadviseerde) minimumleeftijd is 12 jaar.