Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2009

Nieuwe plannen voor duurzame exploitatie Keukenhof

Gebiedsvisie openbaar gemaakt

LISSE – Het Landgoed Keukenhof en de Bloemententoonstelling hebben de handen ineen geslagen en samen een ‘Gebiedsvisie Keukenhof’ opgesteld. Het doel van deze gebiedsvisie is om het totale Landgoed te herinrichten, zodat het duurzaam geëxploiteerd en beheerd kan worden. Het meest precaire onderdeel van de plannen is een voorgestelde driehoeksruil. Hierbij wordt de eersteklas bollengrond bij de Keukenhof verplaatst naar het grasland ten zuiden van de 2e Poellaan, gaat het gras naar het parkeerterrein ten westen van de Keukenhof, wat nu een parkeerlocatie is, en gaat deze parkeerlocatie naar de oostelijke parkeerplaats van de Keukenhof.

Jaarlijks bezoeken over een periode van twee maanden ruim 800.000 mensen de Bloemententoonstelling. Het Kasteel Keukenhof is het hele jaar open en is al enige tijd op zoek naar verbetermogelijkheden om geld te verdienen. Zo wordt gedacht aan het creëren van een familiemuseum, een kunstdepot, een exclusief restaurant of de aanleg van een kunstroute op het landgoed. Er zijn vergaande plannen om ook voor het Kasteel Keukenhof entree te heffen. Of de inwoners van Lisse gratis toegang behouden, is nog onderwerp van discussie.

Dinsdag 29 september werden de plannen van de Stichting Kasteel Keukenhof en Stichting Internationale Bloemententoonstelling Keukenhof openbaar gemaakt. Uit de stukken blijkt dat er één entree met één parkeerterrein wordt gecreëerd voor de Bloemententoonstelling. Rondom het Kasteel komen nieuwe ruimten en gebouwen voor exposities, fairs en evenementen. De bereikbaarheid per openbaar vervoer moet verbeterd worden door het in gebruik nemen van de evenementenhalte NS station Lisse. De voorgestelde dienst zal een frequentie krijgen van twee keer per uur per richting. De bezoekers worden dan met een pendeldienst van en naar de Bloemententoonstelling vervoerd.
Door directe aansluiting van het vergrootte parkeerterrein op zowel de Stationsweg als de rotonde N208/Heereweg (noord) kan het autoverkeer verspreid worden afgewikkeld over twee in- en uitgangen, waardoor de verkeersdruk wordt verdeeld. Het parkeren voor evenementen op de Buitenplaats en voor wandelaars in het parkbos en de tuin rondom het Kasteel, vindt plaats op het nieuwe parkeerterrein van de bloemententoonstelling. Hiervoor wordt de oversteekbaarheid van de Stationsweg verbeterd. De oude entree ter plaatse van de historische Rozenpoort wordt hersteld.

De agrarische functie van de hofboerderij wordt verplaatst naar boerderij Middelburg, waar een biovergassingsinstallatie komt ten behoeve van het creëren van energieneutraliteit. De voormalige bollenschuur bij boerderij de Wolff moet een museale bestemming krijgen, inclusief horecafaciliteiten en eventuele dienstwoning.

Als het parkeerterrein aan de oostkant wordt uitgebreid, gaat dit ten koste van negen hectare bollengrond. Het plan is om deze bollengrond weer aan te leggen op de graslanden ten zuiden van de 2e Poellaan. Mogelijk wordt dan de bollengrond afgegraven en in haar geheel verplaatst naar de 2e Poellaan. Het gras op die locatie wordt verplaatst naar de westkant van de Keukenhof, zodat het onderdeel gaat uitmaken van de groene ecologische hoofdstructuur.

Dinsdag 29 september was er een openbare informatieavond in de Blauwe Zaal van Kasteel Keukenhof. In oktober zal de gemeenteraad van Lisse oordelen over de Gebiedsvisie Keukenhof. Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten volgen later.