Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 januari 2010

“Voorhout wordt Manhattan aan de Trekvaart”

VOORHOUT – De gemeentelijke plannen voor veel meer hoogbouw beroeren de gemoederen van het dorp. Het voornaamste onderwerp van gesprek is dan ook de nut en noodzaak van het “ontdorpen” van Voorhout.

Voorzitter Jack Josten laat weten: “Met een inloopavond in het Bestuurscentrum werd de ‘Stedenbouwkundige visie Herenstraat’ aan de Voorhouters gepresenteerd. In weinig zinnen komt de kern van de voorstellen in de nota duidelijk naar voren: ‘Door de extra bouwmassa worden de koppen (van het haltermodel) ook ruimtelijk aangezet. De nieuwe grootste bouwhoogte in het centrum van Voorhout is hiermee van 4 op 5 lagen gekomen.’ Het precedent Herenstaete vormt nu het ijkpunt van de nieuwe visie, hoewel Herenstaete pas gerealiseerd is na de totstandkoming van de structuurschets.”

Kleinschaligheid

Hij vervolgt: “Een van de belangrijke uitgangspunten van de structuurschets was het behoud van het dorpse karakter van het centrum maar daaraan wordt volstrekt voorbijgegaan. Ook in programma’s van politieke partijen van 2002 (toen nog voor de Voorhoutse gemeenteraad) wordt het behoud van het dorpse karakter nadrukkelijk gepropageerd. Want wat karakteriseert een dorp anders dan de kleinschaligheid? Dorpen bouwen niet in vijf bouwlagen, dat doen steden. De nota gaat daaraan voorbij.”

Josten besluit: “Voorhout is nog wel ver verwijderd van wat een stad mag heten. Voorwaar: Manhattan aan de Trekvaart! Het uittreksel van de nota is er niet helemaal duidelijk over, maar gevreesd moet worden dat de voorliggende plannen korte metten zullen maken met de nog resterende karakteristieke panden die de Herenstraat nog rijk is. Rondom de Bernhardstraat moet een aantal panden sneuvelen voor een “scharnier met accent”. Dat is de taal van de projectontwikkelaar waarin onaangename boodschappen vriendelijk worden verpakt. Het zal wel weer om geld gaan.”
Er is dus voldoende gespreksstof voor de Stamtafel op zaterdag 6 februari, vanaf 16.30 uur in Café-restaurant “Boerhaave” aan de Herenstraat in Voorhout.