Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2011

Bomen moeten wijken voor terrassen

LISSE – De zes bomen op ’t Vierkant worden dit jaar nog niet gekapt. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) gaf dinsdag 8 februari echter geen garantie dat deze longen van de natuur de komende jaren nog fier op ‘t Vierkant zullen blijven staan. Als het aan de ondernemers met terrassen ligt, verdwijnen die bomen namelijk liever vandaag dan morgen. Zij geven als redenen aan de hars die van de bomen op de tafels drupt en het feit dat de bladeren zorgen voor minder zonlicht voor de terrasbezoekers.

Het afgelopen jaar kregen vier ondernemers de mogelijkheid om een terras op ’t Vierkant te plaatsen. Tijdens een evaluatie klaagden zij over het gebrek aan zon op het terras en de druppende hars. Het gaat hierbij om zes bomen aan de westzijde van de Heereweg en één boom ter hoogte van De Ouden Heere. Vijf van deze bomen zijn ouder dan 50 jaar en dus monumentaal. Brekelmans verwoordde de standpunten van de ondernemers: ‘Die bomen zijn zo groot dat ze erg veel schaduw op het plein geven. Op het terras hebben de mensen daar last van en dus bewegen ze zich over het plein naar de locaties waar wel zon doorkomt. De ondernemers willen deze bomen weg hebben en laten vervangen door kleinere exemplaren.’

Dat zit er dit jaar nog niet in: ten eerste omdat volgens de Flora- en Faunawet bomen in verband met het broedseizoen niet gekapt mogen worden tussen 15 maart en 15 juli. Maar ook wil de gemeente ’t Vierkant herinrichten. Het college van burgemeester en wethouders wil later dit jaar bekijken wat er dan met die bomen moet gebeuren. Brekelmans: ‘Ik kan me goed voorstellen dat die bomen met heel veel schaduw verwijderd worden. De ceder hoeft van mij niet weg; dat is een apart verhaal en een gevoelig punt.’ Het project voor de herinrichting van ’t Vierkant start nadat de nota Economie en Toerisme over een paar maanden klaar is. Tot die tijd wordt alleen de ceder gesnoeid; bij de andere bomen heeft het geen zin, omdat ook met snoeien de schaduwoverlast niet zou verminderen.’

Tijdens de evaluatie bleek ook dat de ondernemers behoefte hebben aan meer terrasruimte. De wethouder: ‘Hoe je de taart verdeelt, zal altijd een punt van discussie blijven. Wat dat betreft staat ook het kunstwerk van het fonteintje, bankje en de voetstapjes de terrassen in de weg. Als de bomen gekapt zijn, is er eventueel meer ruimte voor de terrassen.’ Het college bekijkt ook of ’t Vierkant in de toekomst afgesloten wordt voor al het verkeer.