Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 maart 2011

Brouwer groeit uit jasje

NOORDWIJK – Een werkbezoek levert voor wethouders altijd nuttige informatie op. En voor het bezoek van de wethouders Martijn Vroom (CDA) en Leendert de Lange (VVD) was dat geen uitzondering. Zij werden rondgeleid door de directeuren John Brouwer, Joke Brouwer en Paul Brouwer van Taxi Brouwer & Brouwers Tours, met 320 werknemers de grootste particuliere vervoersorganisatie van West-Nederland.

Met vijftig coaches (bussen) en 75 taxi’s gebruikt de organisatie heel wat benzine; gemiddeld rijden de chauffeurs 10.000 kilometer per dag. In het kader van het milieu, maar ook de bedrijfsfinanciën, is het daarom noodzakelijk dat de chauffeurs zo efficiënt mogelijk rijden. Daarom hebben ze allemaal de opleiding ‘Het nieuwe rijden’ gedaan, waardoor ze per uur twee liter benzine per auto besparen, zo laat Paul Brouwer weten. Bovendien slijt het rubber van de banden minder snel en maakt de koppeling minder toeren. ‘Het op geluid doorschakelen, zoals vroeger tijdens de rijlessen geleerd werd, is helemaal uit den boze’, informeert de directeur.

In een aantal taxi’s en coaches wordt via een computer bijgehouden hoe de chauffeurs rijden en of ze de nieuw geleerde rijdtechnieken ook daadwerkelijk toepassen. Het apparaat meet hoe hard de chauffeur de bochten neemt en hoe sterk de daarbij vrijkomende G-krachten zijn. Ook de wijze van remmen en in hoeverre de rit comfortabel verloopt, wordt bijgehouden. En als de score niet voldoende is, kan de chauffeur rekenen op een gesprek met een van de directeuren. Sinds 1 januari verzorgt het bedrijf de diensten voor de regiotaxi, maar tot nu toe is de belangstelling niet geheel volgens verwachting, zo laat Joke Brouwer weten: ‘We hopen dat meer mensen van deze dienst gebruik zullen maken.’ Ook heeft de organisatie plannen om de eigen wasstraat te exploiteren, zodat ook andere bedrijven er gebruik van kunnen maken. Hiervoor moet wel een extra inrijdmogelijkheid gecreëerd worden.

Een van de grootste problemen waar het bedrijf mee zit, is het gebrek aan parkeerruimte: ‘Dat is onze grootste ergernis en we hebben wel eens nagedacht over verhuizen of uitbreiden van onze huidige faciliteiten’, laat Paul Brouwer weten. Uitbreiding van parkeerfaciliteiten richting het Space Business Park zal echter geen optie zijn, zo stelde De Lange. ‘Dat wordt een kenniscluster.’ Wel gaf de wethouder andere alternatieven aan: ‘Als de reserveringsstrook voor de Rijn Gouwe Lijn geschrapt wordt, ontstaat daar weer ruimte voor het parkeren. Ook willen we de bedrijventerreinen Klei-Oost en ’s Gravendijk beter benutten.