Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2011

Morbide afbraak

VOORHOUT – Dertig mensen waren getuigen van de begrafenis van een levenswerk. Zondag 27 maart werden de stroken van het bollenstreekpanorama een voor een in een grote kist gelegd. Onderwijl vertelde mededirecteur Herman van Amsterdam over het ontstaan en het leven van dit meesterwerk. De Kafka-achtige scène had veel weg van een begrafenis – inclusief de kist.

De officiële uitleg dat het panorama van de Voorhoutse schilder Leo van den Ende weggehaald werd, is dat volgend jaar het pand van Panorama Tulipland afgebroken wordt. De werkelijke reden is echter al lang duidelijk; al jarenlang bakkeleien de directeuren van panorama Tulipland en de schilder zelf over de rechten van het doek en de verdeling van de bezoekersinkomsten. Menig bezoeker pinkte een traantje weg: een kunstwerk dat Voorhout waardig was, is niet meer en zal voor een onbepaalde periode opgesloten zitten in een kist. Ondertussen zijn meerdere gemeentebesturen in de Bollenstreek druk bezig te kijken waar het bollenstreekpanorama binnen hun dorp geplaatst kan worden. Het gemeentebestuur van Teylingen echter geeft geen kik.