Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2012

Naam Vierkant verklaard

LISSE – Hoe kan een driehoekig plein nou in vredesnaam ‘Vierkant’ genoemd worden? Deze prangende vraag heeft de Vereniging Oud Lisse uitgezocht en Nico Groen heeft onlangs het antwoord gegeven.

Oorspronkelijk was Het Vierkant een hoge duintop langs het Leidtsche Meer. In de oudst bekende kaarten is te zien dat Lisse toen bestond uit een aantal huizen rondom Het Vierkant. Vroeger hadden woorden een andere betekenis dan nu. Zo bestond in 1605 al een ‘vierboet’ in Katwijk; dat betekende: ‘vuurbaken’ of ‘vuurtoren’. Het woord ‘vier’ verwijst dus naar ‘vuur’.

In het oud Nederlands werd ‘kant’ meestal als ‘cant’ geschreven. Een van de betekenissen voor ‘cant’ was ‘stapel’. Dus als de twee woorden naast elkaar gelegd worden krijg je in plaats van ‘Vierkant’: ‘Vuurstapel’. Groen concludeert: ‘Het Vierkant zou eigenlijk tegenwoordig ‘Vuurkant’ moeten heten, analoog aan de Vuursteeg(laan). Het Vierkant kan gezien worden als ‘verhoogd vuur’ oftewel ‘vuurbaak’. Naast ‘vuurbaak’ is ook ‘brand(stapel)’ of ‘nabij het vuur / de brand’ een mogelijke verklaring voor het woord ‘vierkant’.’ Of zouden in de tijd van de heksenvervolgingen in Lisse dan toch nog vrouwen op de brandstapel gezet zijn?