Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 mei 2014

Convenant tegen slimmeriken

NIEUWKOOP > De gemeente heeft samen met de horecabedrijven een convenant ondertekend. Hierdoor komt een grotere verantwoordelijkheid te liggen bij de horeca-ondernemers, waar het gagat om het goed controleren dat minderjarigen geen alcohol drinken.
Sinds 1 januari mogen kinderen onder de 18 jaar niet meer genieten van bier, wijn of andere alcoholische dranken. Maar als zo’n jongere dat toch deed in een kroeg, werd de eigenaar een boete opgelegd van 1.350 euro. De ondernemers vonden dit onterecht en eigenlijk was burgemeester Frans Buijserd het hier wel mee eens. ‘Het verbod om te drinken zorgt voor problemen met jongeren tussen 16 en 18 jaar. Ze worden buitengesloten bij horeca en zorgen dan soms voor overlast. Maar als horecaexploitant, ook al doe je goed je best, word je er voor verantwoordelijk gesteld dat iemand onder de 18 iets drinkt wat niet mag. Dan krijg je een boete van 1.350 euro dankzij zo’n slimmerik die wel drank kan bemachtigen.’ Afspraken zijn gemaakt om dit soort problemen tot het verleden te laten behoren, aldus Buijserd: ‘We willen een goed toegangsbeleid voeren, waarbij gelet wordt op de ID-bewijzen. Dronken mensen mogen niet naar binnen gaan. En als je binnenbent, moeten mensen boven de 18 en beneden de achttien gescheiden worden, bijvoorbeeld door middel van armbandjes.’ Toezichthouders en ‘mystery kids’, die als 18-minners proberen alcohol te bestellen, blijven actief op het gebied van handhaving.